Mehaj i Jašari u Vašingtonu: Da opremimo KBS najsavremenijim naoružanjem

Mehaj i Jašari u SAD
Izvor: Facebook

Ministar odbrane Armend Mehaj i komandant KBS Baškim Jašari učestvuju na konferenciji NVO Asocijacija vojske Sjedinjenih država kako bi se upoznali sa najnovijim tehnologijama u oblasti bezbednosti i naoružanja.

Kako je navedeno na Fejsbuk stranici Ministarstva odbrane, pored učešća na sesijama i godišnjem sajmu, Mehaj i Jašari sastali su se sa predstavnicima najpoznatijih proizvodnih kompanija američke odbrambene industrije, odnosno vojne opreme, kako bi se informisali o najnovijim dešavanjima i najnovijim tehnologijama u ovoj oblasti kroz informativne prezentacije kao i tribine iz oblasti odbrane i bezbednosti.

"Ministar Mehaj i general Jašari su istakli veliki značaj i odličnu priliku da pored promene geopolitičkog konteksta, unapređenja vojne tehnologije, unapređenja saradnje sa savezničkim zemljama, srazmerno imamo i ulaganja u razvoj i unapređenje operativnih veština i kapaciteta KBS", navodi se u saopštenju.

Mehaj je i ovom prilikom naglasio da je tokom 2021. godine u ovom pravcu uloženo 96 odsto više nego 2019. godine, dok se do kraja ove godine očekuje da će investicija biti veća za 99 odsto.

"Naš cilj je da KBS bude opremljena najsavremenijim vojnim naoružanjem, spremna da se suoči sa svim bezbednosnim izazovima", navodi se u saopštenju.

Pored sastanaka tokom sajma sa predstavnicima američkih kompanija odbrambene industrije, Mehaj i Jašari će imati sastanke u Ministarstvu odbrane i Stejt departmentu, sa zamenikom američkog sekretara za odbranu Kolinom Kalom, direktorom Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane Džejmsom Heršom i načelnikom Biroa Nacionalne garde, generalom Danijelom R. Hokansonom.

Takođe, tokom četvorodnevne posete očekuju se susreti sa drugim visokim političkim i vojnim ličnostima, kao i predstavnicima albansko-američke zajednice.

"Poseta ministra Mehaja i generala Jašarija je veoma važna u procesu razvoja Kosovskih bezbednosnih snaga i snažno izražava naše veoma blisko partnerstvo sa SAD u oblasti bezbednosti i odbrane", navodi se u saopštenju.