Mehanizam SAD-EU o integritetu informacija na Zapadnom Balkanu doprineće smanjenju propagande Rusije i Kine

Zastave SAD i EU
Izvor: Gazeta Express

Mehanizam SAD i EU o integritetu informacija na Zapadnom Balkanu ojačaće partnere u suočavanju sa pretnjom manipulativnim stranim informacijama i da rade zajedno na smanjenju sposobnosti Rusije i Kine da koriste propagandne kampanje i kampanje lažnih informacija u regionu.

Kako je saopšteno iz Stejt departmenta, nakon ministarskog sastanka Saveta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU održanog u Belgiji prošlog meseca, Stejt department i Služba za spoljne poslove Evropske unije (EEAS) pokrenuli su zajednički koordinacioni mehanizam SAD-EU o Zapadnom Balkanu – fokusiran isključivo na manipulaciju stranim informacijama i mešanje (FIMI), što uključuje dezinformacije i propagandu.

"Prepoznajući našu zajedničku politiku prema Zapadnom Balkanu i stranim akterima koji ciljaju region sa FIMI operacijama, Mehanizam će ojačati integritet informacionog okruženja na Zapadnom Balkanu", ukazuje se u saopštenju.  

Dodaje se da se nastavlja sa radom na integraciji regiona u evroatlantske strukture.  

"Ova politika ima za cilj da ojača Evropu kao geostrateškog partnera, demokratsko upravljanje i vladavinu prava i čini regionalne partnere sigurnijim i prosperitetnijim", navodi se.  

Kako se dodaje, ta politika počiva na očuvanju integriteta digitalnog informacionog prostora.  

"Danas, pošto su i činjenične i manipulisane informacije slobodne i bez granica, otvoren i informacioni domen zasnovan na činjenicama je neophodan aspekt uspešnog demokratskog upravljanja", zaključuje se.