Meta: Kosovo ima važnija pitanja od dinara

Iljir Meta
Izvor: Klan Kosova

Bivši predsednik Albanije i predsednik Slobodarske partije u Albaniji Iljir Meta rekao je da Kosovo ima važnija pitanja od pitanja srpskog dinara, te da ako je međunarodni faktor iznenađen tom odlukom Vlade Kosova, onda to nije dobra stvar, prenosi Gazeta ekspres.

"Verujem da je reakcija predsednice Osmani od pre nekoliko dana po pitanju dinara važna i da kao reakcija šefa države garantuje nesmetan tok procesa. Ono što ću reći je da ako je međunarodna zajednica iznenađena, to nije dobro. To nije dobro jer Kosovo ima važnija pitanja od tog pitanja koje se pojavilo i kojim će se, verujem, upravljati odgovorno i zrelo", rekao je Meta.

Istakao je da Kosovo već ima prednost u odnosu na Srbiju, posle događaja u Banjskoj krajem septembra i iz tog razloga, ne bi trebalo da se pridaje tolika pažnja sporednim temama, u ovom slučaju dinaru.

"Kosovo je imalo ogromnu prednost nakon neželjenih nasilnih i zločinačkih događaja koje je Srbija podstakla pre nekoliko meseci. Čitav svet je shvatio ko je godinama odgovoran za ovu namernu napetost na severu Kosova i za ove nefunkcionalne odnose Kosova i Srbije. I nije dobro da druga pitanja, koja bih smatrao sekundarnim ili tercijarnim po prirodi, stvaraju situaciju kojoj se posvećuje toliko pažnje", rekao je.

Dodaje da Srbija u procesu dijaloga sa Kosovom kontinuirano pokušava da preskoči svoje obaveze i naglašava da Srbija pokušava da pitanje Zajednice srpskih opština odvoji od svojih obaveza.

"Kosovo je predstavilo svoju volju za Briselski sporazum i Ohridski aneks. Srbija je pokušala da preskoči svoje obaveze i jednostavno se fokusira na pitanja koja je zanimaju i izbegne preuzimanje odgovornosti i obaveza. Mislim da ovde treba zadržati fokus i ne stvarati druga pitanja. Ono što se podrazumeva jeste da Srbija pokušava da odvoji pitanje Zajednice od drugih obaveza koje pripadaju Srbiji kako bi ispunila pun dogovor", dodao je Meta.