Milisavljević o ZSO: Priština je dužna da ukloni pravne prepreke da bi sprovela svoju obavezu

ZSO
Izvor: new-perspektiva

"Takozvani Briselski sporazum je nesumnjiva međunarodna obaveza takozvanih vlasti KiM koju su sami preuzeli i obavezali se da je sprovedu u dobroj veri - bona fidei, u skladu sa pravilima međunarodnog prava“, kaže za Kosovo onlajn Bojan Milisavljević, profesor međunarodnog javnog prava i međunarodnih odnosa na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Danas se navršava 3.000 dana od kako je potpisan Briselski sporazum, odnosno Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, a kojim je kosovska strana preuzela obavezu da formira Zajednicu opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo.

Vlada Aljbina Kurtija, međutim, kao argument da ne osnuje ZSO iznosi da ne može da postoji "jednoetničko udruženje", kao i da ZSO nije u skladu sa "duhom Ustava Kosova". Koliko su, pravno gledano, opravdani ovi argumenti vlade u Prištini?

„Opšte je priznato pravilo da se države ne mogu pozivati na pravila unutrašnjeg prava da bi izbegle izvršenje neke međunarodne obaveze. To je potvrđeno još u ranoj praksi Stalnog međunarodnog suda pravde“, kaže profesor Milisavljević za Kosovo onlajn.

Evropska unija, kako dalje navodi naš sagovornik, u ovom slučaju nije samo garant izvršenja ugovora, već i ugovorna strana.

„Prema tome, takozvana vlast KiM je u obavezi da ukloni sve unutrašnje pravne prepreke kako bi sproveli svoju međunarodnu obavezu. Samoproklamovane vlasti u KiM nisu učinile niti jedan ozbiljan korak da sprovedu međunarodnu obavezu koju su preduzeli na sebe“, ukazuje Milisavljević.

U sporazumu koji su u Briselu 19. aprila 2013. godine parafirali tadašnji premijeri - Ivica Dačić u ime srpske, i Hašim Tači u ime kosovske strane, stoji i da će „u skladu sa nadležnostima predviđenim Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim propisima, opštine članice imati pravo da sarađuju u kolektivnom vršenju svojih nadležnosti kroz Zajednicu. Zajednica će imati pun nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja“.

Sporazum je potpisan u prisustvu Ketrin Ešton, tadašnje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

U daljim dogovorima oko ZSO, dve strane su se saglasile da će Zajednica imati Skupštinu, predsednika koji predstavlja Zajednicu, Savet, Odbor.., kao i da će imati svoj budžet.

 

Mark
06. Jul 2021.
Nikad to je cervena linija ni kurti ne priznaje videcemo narod ce da digne kao EU nije video i ce da bacimo i ovi byrokratima na gjubre ako hoce rat EU ce da nagw
zabeli ks
06. Jul 2021.
Takozvani Briselski sporazum je nesumnjiva međunarodna obaveza takozvanih vlasti KiM znači tzv i ništa više sve do međusobni priznanja...
Mili
06. Jul 2021.
Ako je sve ovo TZV onda nece biti nista ni od tzv "zajednice....."