Milivojević: Blokada referenduma – novi pritisak na Srbe da prihvate prištinsku vlast 

zoran milivojević
Izvor: Kurir

Diplomata Zoran Milivojević kaže da su najave Prištine da će da blokira glasanje Srba na referendumu o promeni Ustava 16. januara, njen pokušaj da dokazuje svoju "državnost i vlast" i pokušaj pritiska i nametanja takvog stava i Srbima na Kosovu. 

"To je pokušaj Prištine da dokazuje, rekao bih, državnost i vlast na neki način, to je ključni elemenat njihovog političkog stava. Druga stvar, to je deo pritiska i pokušaja nametanja Prištine i Srbima na KiM da su to ciljevi te politike, nastavak politike Samopredeljenja i (Aljbina) Kurtija, koji zbog neuspeha i na unutrašnjem i spoljnom planu pokušava da pojača svoju poziciju i da sa tom vrstom pritiska i političke aktivnosti dokazuje tezu o državnosti i o vršenju vlasti na celoj teritoriji", rekao je Milivojević za Kosovo onlajn. 

Dodao je da se to ne može odvojiti od ranijih akcija Prištine protiv Srba, ali i ove poslednje u Štrpcu, i da je sve to u funkciji pritiska na srpsku stranu da, s jedne strane, prihvati po svaku cenu vlast u Prištini, a s druge strane, da odustane od svojih političkih aktivnosti vezano i za Beograd i za srpske interese.

"Ukoliko nema reakcije tog dela međunarodne zajednice koja podržava Prištinu, onda je potpuno jasno da se radi o usaglašenoj politici koja je protiv dijaloga i protiv političkih rešenja, protiv mira i stabilnosti", rekao je Milivojević.