Kancelarija za KiM: Sprečiti Kurtija da blokira referendum

Severna Mitrovica
Izvor: Opština Kosovska Mitrovica

Povodom još jednog pokušaja zabrane, u nizu kršenja ljudskih prava, o najnovijem potezu Aljbina Kurtija i odbijanju da omogući sprovođenje referenduma o promeni Ustava Srbije 16. januara na Kosovu, odmah su obavešteni i Brisel i sve zemlje Kvinte, kažu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, prenose Novosti. 

"Uputili smo zvanično pismo na njihove adrese u kojem ističemo da na ovaj način Kurti gazi osnovna ljudska i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji i apelujemo na njih da iskoriste svoj uticaj i diplomatski kapacitet da Priština promeni svoje stanovište o održavanju referenduma. Godinama su svi izborni procesi uspešno sprovođeni na KiM, uz asistenciju misije OEBS", istakli su u Кancelariji za KiM.

Prethodno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je neformalno obavešten da Albanci neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara, te da će pokušati da, preko Brisela, ubedi vlasti u Prištini da se omogući građanima srpske nacionalnosti da glasaju. On je ovaj potez privremenih institucija naveo kao jedan od brojnih problema na Kosovu i pritisaka na Srbe.

Inače, Srbi na Kosovu godinama glasaju po istoj šemi, uz asistenciju međunarodne organizacije OEBS. Pravo glasa ima oko 100.000 birača koji se, prema prvobitnom uputstvu Republičke izborne komisije, izjašnjavaju na oko 140 biračkih mesta. 

Međutim, dešavalo se da broj lokacija za izjašnjavanje bude manji, jer se neka i ne otvore zbog procene da je ugrožena bezbednost građana.

Sav potreban materijal za sprovođenje izbora na Kosovu dovozi OEBS, a po završetku glasanja, kutije sa glasačkim listićima se prevoze u Rašku, gde se, uz prisustvo komisije, glasovi broje. Tako je bilo i na poslednjim parlamentarnim izborima koji su održani u junu prošle godine.

Na referendumu 16. januara, građani Srbija treba da se izjasni da li su saglasni o promeni najvišeg pravnog akta, kojom se uvode novine u način izbora sudija i tužilaca i smanjuje uloga Skupštine u "kadriranju". Odluku će doneti većina od izašlog broja birača.