Milivojević: Moli Montgomeri vaskrsava politiku Olbrajtove

Moli Montgomeri
Izvor: VOA

Imenovanje Moli Montgomeri za novu zamenicu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu pokazatelj je da Džo Bajden formira kadrovsku strukturu po vertikali vernu politici koju su još devedesetih godina promovisali Olbrajtova i Klinton i na neki način je vaskrsava, piše Sputnjik.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević je komentarisao odluku Džoa Bajdena, predsednika Amerike, da na ovu poziciju, na kojoj se dosad nalazio Metju Palmer, postavi osobu koja je radila u „Olbrajt Stounbridž“ grupi, inače globalnoj konsultantskoj kući na čijem je čelu Madlin Olbrajt, bivša državna sekretarka SAD.

Moli Montgomeri vaskrsava politiku Olbrajtove

"Faktički Montgomerijeva je sada šef Palmeru koji se za sada bavi nama što zapravo znači da ona odlučuje i o stvarima vezanim za nas. Činjenica da dolazi iz ekipe Olbrajtove samo ukazuje na to da će politika koju je Medlin Olbrajt vodila prema Balkanu na neki način vaskrsnuti“, navodi Milivojević.

Činjenica je i, dodaje Milivojević, da je cela struktura u Stejt departmentu oslonjena na strukture iz devedesetih, a posebno iz onog perioda kada je Bajden praktično bio nosilac operativne spoljne politike Amerike, kao zamenik predsednika SAD.

"Bajden je okupio proverene kadrove demokrata koji su na istoj liniji koje sada demokrate promovišu. U njih spada i Moli Montgomeri, što pokazuje da je uticaj Medlin Olbrajt na kadrovsku politiku ali i na dalji razvoj spoljne politike i dalje prisutan,“ ističe Milivojević. 

Palmer nije na spisku Bajdena

Prema rečima našeg sagovornika, Palmer je na neki način ispao iz igre, iako je bio i u prošloj administraciji, i očito da ne spada u najuži krug Bajdenovog poverenja ali i u strukturu na kojoj je Bajden politički „rastao“ gde su Medlin Olbrajt i ostali.

"Montgomerijeva će sa ove funkcije biti zadužena i za pitanja koja se tiču Rusije i šire, a Palmer se očito iz nekog razloga ne uklapa u taj mozaik spoljne politike koju je akreditovala Bajdenova administracija “, konstatuje Milivojević.

On navodi da u budućnosti očito moramo da računamo na politiku Olbrajtove i podseća na njenu izjavu vezanu za Balkan da će Amerika upotrebiti sva sredstva i mehanizme sa kojima raspolaže da sprovede svoje ciljeve.

Radila i u Sarajevu

Montgomerijeva je inače u firmi Olbrajtove bila potpredsednica zadužena za Evropu. Pre te funkcije provela je deceniju u službi Ministarstva spoljnih poslova SAD, na različitim pozicijama vezanim za odnose sa Evropom, između ostalog, radila je i u ambasadi SAD u Sarajevu.

Montgomerijeva će sada biti zadužena za odnose sa Istočnom Evropom i Evropskom unijom, dok Metju Palmer, prema raspoloživim informacijama, i dalje ima uža zaduženja vezana za Zapadni Balkan i Egejsku oblast.

Medlin Olbrajt ostala je na ovim prostorima upamćena kao jedan od najvećih zagovornika bombardovanja SRJ i kao veliki prijatelj Hašima Tačija i kosovskih Albanca. 

Oni
07. Mart 2021.
Bravo mongomery