Mitić: Priština pali fitilj, a od Beograda traže da ustukne kako bure baruta ne bi eksplodiralo

Aleksandar Mitić
Izvor: Kosovo Online

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu Aleksandar Mitić izjavio je za Kurir, da Priština po ko zna koji put pali fitilj, a da se od Beograda očekuje da ustukne kako bure baruta ne bi eksplodiralo.

"Retorika Kvinte, ali i visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzepa Borelja, koja relativizuje odgovornost Prištine već je dobro isprobana taktika. Jasno je da se samo diplomatskom odlučnošću i delima na terenu može sprečiti dalji napredak agende koju sprovode Albanci i zapadne zemlje koje stoje iza njih. Neprihvatljivo je nasedati po ko zna koji put na koordinisanu taktiku po kojoj Albanci zapale fitilj, a onda Zapad traži od Beograda da bude konstruktivan i pristane na nagrizanje sopstvenih interesa kako bure baruta ne bi eksplodiralo", rekao je Mitić.

Mitić ocenjuje da postoje tri problema koja posebno ugrožavaju stabilnost na Kosovu. Kako objašnjava, prvi se tiče percepcije koja je stvorena na Zapadu, a na koju računa Aljbin Kurti, da je sukob u Ukrajini pravi trenutak da se izvrši pritisak na Srbiju radi ostvarenja maksimalističkih rešenja u korist Albanaca.

"Taj pokušaj stvaranja utiska o hitnosti rešenja kosovskog pitanja je veštački i suštinski kontraproduktivan za stabilnost na Balkanu. Drugi problem je vezan za podršku jednostranim potezima Prištine od strane zapadnih država, a pre svega Nemačke, zbog čega Kurti i ima osećaj da može nekažnjeno da testira limite strpljenja i kosovskih Srba i Beograda. Najzad, treći problem je vezan za pokušaj uvlačenja Beograda u prihvatanje promene paradigme u razgovorima Beograd-Priština, po kojem se sva pitanja, čak i tehnička, vezuju za implicitno prihvatanje Kosova kao nezavisnog entiteta", rekao je Mitić.