MSP Turske: Nadamo se dogovoru Srbije i Kosova i o tablicama

Turska
Izvor: Telegrafi

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pozdravlja dogovor Kosova i Srbije o ličnim kartama i naglasilo da se nadaju da će se strane što pre dogovoriti i o ostalim otvorenim pitanjima, posebno o registarskim tablicama.

Tursko ministarstvo navodi da je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu 31. jula razgovarao sa predstavnicima Srbije i Kosova kako bi se smirile tenzije.

"Tenzije su na severu Kosova porasle 31. jula zbog odluke o ličnim kartama i tablicama, a zatim je kosovska strana te aranžmane odložila za 30 dana. Gospodin Mevlut Čavušoglu, ministar spoljnih poslova Turske, razgovarao je telefonom sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova i ministrom spoljnih poslova Srbije 31. jula da bi se smirile tenzije. Turska je takođe nastavila da poziva strane da deluju uzdržano", saopštilo je tursko ministarstvo.

Kako je navedeno, Turska, kao balkanska zemlja, pridaje izuzetan značaj očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu i podržava rešavanje problema kroz dijalog, kao i inicijative u tom cilju.

"Turska će nastaviti da se trudi da održi mir i stabilnost u regionu", zaključuje se u saopštenju.