Murati: Svaka finansijska pomoć može se usmeriti direktno na bankovne račune korisnika

Hekuran Murati
Izvor: Facebook, Hekuran Murati

Kosovski ministar finansija Hekuran Murati, nakon odluke vlasti u Prištini da zaustavi vozilo koje je prevozilo novac iz Srbije za penzije i socijalno ugrožene na Jarinju, istakao je da je Kosovo spremno da pomogne u olakšavanju procesa u kojem finansijska pomoć stiže onima kojima je potrebna, ali da ne može da dozvoli da milijarede u gotovini uđu na Kosvovo bez ovlašćenja i bez znanja o krajnjim korisnicima. 

"Svaka finansijska pomoć se može usmeriti direktno na bankovne račune korisnika i osigurati transparentnost. Centralna banka Kosova je pozvala Narodnu banku Srbije da sarađuje u omogućavanju potencijalnog transfera bilo kakve pomoći porodicama srpske zajednice na Kosovu. Ljudi koji tvrde da su predstavnici NBS pokušali su danas da pređu granicu noseći 117 miliona dinara u gotovini. Nije im bio dozvoljen ulazak, jer nisu imali odgovarajuća ovlašćenja", napisao Murati na društvenoj mreži "X".

Dodao je da "Beograd insistira na korišćenju milijardi gotovine kojoj se ne može ući u trag, jer žele da sakriju kuda novac ide".

"Još jednom ponavljamo našu spremnost da pomognemo u olakšavanju procesa u kojem finansijska pomoć stiže onima kojima je potrebna. Međutim, ne možemo dozvoliti da milijarde u gotovini uđu u zemlju bez odgovarajućeg ovlašćenja i otkrivanja krajnjih korisnika. Nijedna zemlja ovo ne dozvoljava", naveo je Murati.