Mustafa: Kurtijeva poseta SAD šalje lošu sliku, dijalog Kosova i Srbije postao tehnički

Isa Mustafa
Izvor: Ekonomia Online

Bivši predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, izjavio je da poseta premijera Aljbina Kurtija Sjedinjenim Američkim Državama šalje lošu sliku i da se do sada nikada nije desilo da premijera Kosova ne primi niko od američkih zvaničnika. On je rekao i da Kurti više od godinu dana vlade nije uradio ništa da postigne konačan sporazum sa Srbijom, kao i da je dijalog postao tehnički, prenosi Ljaljmi.

"Dijaloga nije bilo. Ovo je dijalog samo na tehničkom nivou, tehničkim pitanjima, registarskim tablicama vozila. Sada je na kraju procesa dijaloga važno da Vlada ponudi rešenje za ZSO,  mora da se ponudi drugo rešenje da bi se proces dijaloga završio i došlo do međusobnog priznanja", kaže Mustafa.

On ponovni dijalog sa Srbijom u vezi sa ZSO, Mustafa vidi i kao opasan.

"I (odluka) Ustavnog suda i zahtev međunarodne zajednice i SAD i EU, fokus je na sporazumu iz 2013. godine, a ne na dokumentu iz 2015. Kao što je Ustavni sud rekao da sporazum treba da bude sproveden 2013. jer je postao deo pravnog sistema zemlje.  Sada, ako još jednom počnemo da vodimo dijalog o ZSO, vidim da je to prilično rizično, jer vremenom se zahtevi Srbije uvek povećavaju", dodaje Mustafa.

Komentarišući posetu premijera Kurtija SAD, Mustafa kaže da je ona ostavila lošu sliku, jer se nikada do sada nije desilo da premijera Kosova ne primi najviši vrh SAD.

"To je loša slika, veoma loše iskustvo. Sada ne mogu da potcenim prijem kod savetnika za nacionalnu bezbednost i kod kongresmena i senatora, ali prijem treba da bude u Stejt departmentu, kod državnog sekretara, predsednika, potpredsednika…. Premijer Kurti, cela vlada i predsednik treba da razjasne svoje odnose sa našim strateškim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Državama", rekao je on.

Mustafa je podržao Kurtija jedino po pitanju učešća na samitu inicijative Orvoreni Balkan na Ohridu.

"Nismo ravnopravni na ovom Otvorenom Balkanu, ako Srbija ne prihvati kosovska dokumenta, ako Srbija pravi probleme u prometu roba i usluga na teritoriji Srbije, ako se još protivi priznavanju Kosova. Drugi problem kome sam se protivio dok sam bio u vladi je geografski položaj Kosova na ovom Otvorenom Balkanu, jer sve druge zemlje definiše zemlja EU, a mi smo potpuno zatvoreni", rekao je Mustafa.