Mustafa: U Programu Vlade puno propusta i praznih obećanja

Besian Mustafa
Izvor: Ekonomia online

Poslanik i član predsedništva Demokratskog saveza Kosova Besian Mustafa ocenio je da upravljački program vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem, sadrži samo prazna obećanja, posebno kada je reč o planiranim projektima za ekonomski oporavak, prenosi Ekonomija onlajn.

Mustafa je istakao i da je program za ekonomiju površan, jer ne sadrži konkretne mere za prevazilaženje teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi Kosovo.

"Otvaranje privatnog sektora umnogome zavisi od procesa vakcinacije i zaštite građana od koronavirusa, ali recimo o tome u programu nema ni reči. Isto tako, ekonomski oporavak treba da prati i izmena zakonske regulative, što se, takođe ne nalazi u programu. Budžet Kosova nije takođe obrađen, što je veliki propust", rekao je Mustafa.

Istakao je i da Vlada nije najavila nijedan novi kapitalni projekat.

"Program je pun praznih obećanja, bez konkretnih i suštinskih ciljeva. Planirana su finansiranja mnogih projekata, bez pojašnjenja iz kojih fondova će to biti i sprovedeno. Jedino što je jasno jeste da će Vlada dodatno opteretiti građane Kosova povećanjem javnog duga, jer sam siguran da Razvojna banka neće pružiti podršku privatnom sektoru koji je nosilac naše ekonomje", rekao je Mustafa.

Još jedan propust, napominje, jeste i nedostatak plana za poboljšanje energetskog sektora.

"Program ne daje odgovor na to kako će se sprovoditi preko potrebne reforme u ovom sektoru. Ali, vidi se da će se sve opet biti na teret građana, jer nema ko drugi. Umesto da ulažu u mladost, Vlada i Kurti im u zalog ostavljaju dugove", rekao je Mustafa.

Iz Demokratskog saveza Kosova su najavili i seriju konferencija za medije, na kojima će izneti svoje stavove o svakom sektoru koji je obrađen u programu Vlade.