Nabavkom 55 vozila KBS stigla na pretposlednje mesto u svetu po snazi

KBS.jpg
Izvor: Reporteri

Kosovske bezbednosne snage od avgusta 2021. jače su za 55 oklopnih vozila, a njihova nabavka uticala je na to da se Kosovo 2021. podigne za jedno mesto više među svetskim vojnim silama, sa poslednjeg na pretposlednje mesto.

Pored onih koje je donirala Amerika, vojska je ranije kupila još nekoliko oklopnih vozila od Turske. Pored oklopnih vozila, nabavljeni su i dronovi, prenosi Reporteri.

Global Fajr Pauer, koji je pre nekoliko dana ažurirao listu, rangirao je Kosovo bolje samo od Butana. GFP procenjuje da je 727.657 ljudi sposobno da služi u vojsci, ali trenutno KBS ima samo 3.500 aktivnih članova i 3.000 rezervista.

Kosovske bezbednosne snage će vrlo brzo moći da budu opremljene novim naoružanjem za koje će biti utrošeno 50 miliona evra, prenosi Kljan Kosova. Kako se pretpostavlja, većina će biti kupljena od Hrvatske, smatra bivši oficir KBS Kadri Kastrati.

"Oružje velikog kalibra kao što su minolovci, topovi, protivtenkovsko oružje, protivvazdušne rakete je beskorisno, ako ne obučavate vojno osoblje. Da bismo ih obučili, onda je potreban prostor, prošlo je vreme da smo koristili privatne posede za obuku“, rekao je Kastrati.

Ne tako dobro sa lokacijama za obuku i generalno u vojnom razvoju stoje i zemlje u okruženju, Severna Makedonija zauzima 134. mesto, Crna Gora 131. i Albanija 115. Sve su u padu, osim Srbije, koja se popela na 61. mesto.