Nagavci: Izbor rektora Univerziteta u Prištini biće zasnovan na zaslugama i transparentnosti

Arberie Nagavci
Izvor: Reporteri

Ministarka prosvete Arberie Nagavci saopštila je da izbor novog rektora Univerziteta u Prištini treba da bude proces zasnovan na zaslugama i radikalnoj transparentnosti.

Nagavci je u objavi na Fejsbuku podsetila da će konkurs za novog rektora biti otvoren do 7. novembra i dodala da se neće mešati u proces izbora.

"Moja je odgovornost da pozovem i motivišem kandidate koji uživaju u integritetu, pripremama i međunarodnim akademskim dostignućima, koji rade bez kompromisa za nauku, univerzitet i javnost, i koji imaju viziju da nose zadatak vođenja Univerziteta, da se takmiče. Kao ministar prosvete, nauke, tehnologije i inovacija, odlučna sam da se ne mešam i ne dozvolim bilo kakvo drugo mešanje u bilo koju dimenziju procesa izbora rektora", poručila je Nagavci.

Ona je dodala da ima zakonsku i moralnu obavezu da podrži reprezentativne članove Ministarstva u Upravnom savetu Univerziteta u Prištini, kako bi svoju funkciju obavljali na najprofesionalniji i najodgovorniji način.

"Na osnovu toga, dogovorila sam se sa predstavnicima Ministarstva u Upravnom savetu Univerziteta da preduzmu i garantuju proces izbora rektora, koji se zasniva na principu radikalne transparentnosti i zasluga, i obezbede praćenje međunarodnog i građanskog aktivizma“, naglasila je Nagavci.

Prema njenim rečima, Nagavci se zvaničnim pismom obratila ambasadoru SAD, kao i ambasadorima Kvinte za podršku u tom, kako je kazala, važnom procesu.

Ministarka je obećala da će članovi Ministarstva u Upravnom savetu Univerziteta u Prištini biti bez uticaja, profesionalni, transparentni i u koordinaciji sa međunarodnim posmatračima i onima iz organizacija civilnog društva.

„Mehanizam će biti takav da će članovi Upravnog saveta organizovati izborni proces na potpuno transparentan način, objavljujući na sajtu univerziteta konkretne programske planove/viziju svakog kandidata i omogućavajući javnu prezentaciju ovog programa, uključujući i intervju. Javnost i svi oni koji prate, biće saučesnici u ovom procesu. Rezultati evaluacije i praćenja biće objavljeni na sajtu univerziteta, a nesumnjivo će reprezentativni članovi Ministarstva u Upravnom savetu glasati i izabrati kandidata koji se pokazao kao najbolji i mi ćemo se zajedno angažovati na realizaciji novog projekta za Univerzitet“, objasnila je Nagavci.