Nato: Komandant Kfora zadržava primarnu nadležnost za korišćenje donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova

Aerodrom Priština
Izvor: nato.int

Nato je saopštio da su od danas uspostavljene nove civilne vazdušne rute u širem vazdušnom prostoru Albanije, čime će biti olakšani i letovi do i sa aerodroma u Prištini. Istovremeno se napominje da komandant Kfora zadržava primarnu nadležnost za korišćenje donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

“Nove rute će pozitivno uticati na civilno vazduhoplovstvo i pružiti značajne prednosti, uklјučujući kraće vreme letenja, manju potrošnju goriva i smanjeno zagađenje”, navodi se u saopštenju.

Ovo je, kako se objašnjava, rezultat napora koji se sprovode u okviru procesa pod vodstvom Natoa koji ima za cilj normalizaciju saobraćaja civilnog vazduhoplovstva širom Zapadnog Balkana.

Ističe se da Nato podržava proces normalizacije korišćenja vazdušnog prostora iznad Kosova od 1999. godine, vodeći konsultacije koje su poznatije kao “Sastanci za normalizaciju balkanske avijacije“.

“Ovim sastancima redovno prisustvuju predstavnici savezničkih zemalјa, organa za vazdušnu plovidbu, nacionalnih vojnih vlasti i relevantnih međunarodnih organizacija, uklјučujući Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva, Evropsku agenciju za bezbednost vazduhoplovstva i Eurokontrol između ostalih”, ističe se u saopštenju.

Podseća se da je u 2014. godini, zahvaljujući doprinosu Mađarske i pružanjem usluge vazdušne navigacije Hungarokontrola, otvoren gornji vazdušni prostor iznad Kosova, i da je Hungarokontrol preuzeo odgovornost da kontroliše letove iznad 21.000 stopa.

“Poslednjih godina, kroz Sastanke za normalizaciju balkanske avijacije, Nato je omogućio formalizaciju Okvirnog sporazuma između Kfora i Islanda. Islandska uprava za bezbednost saobraćaja (Icetra) sada deluje kao funkcija nadzora bezbednosti kao podrška komandantu Kfora koji zadržava primarnu nadležnost za korišćenje donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine. Icetra obavlјa ispitivanje svih tehničkih rešenja koja omogućavaju uspostavlјanje novih direktnih ruta, u donjem vazdušnom prostoru, između Prištine i drugih gradova”, navodi se u saopštenju Nato.