Novi direktor CIA Vilijam Barns dobro poznaje Kosovo

Vilijam Barns, novi direktor CIA
Izvor: Ekonomia Onlajn

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden je saopštio da će novi direktor CIA biti nekadašnji zamenik državnog sekretara i ambasador u Rusiji i Jordanu Vilijam Barns.

Kao veteran američke diplomatije, Barns dobro poznaje Kosovo. On je obavljao funkciju zamenika državnog sekretara tokom Obamine administracije, radeći više od tri decenije na raznim funkcijama u američkoj spoljnoj službi, kojoj se pridružio 1982. godine.

U februaru 2012, tadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga bila je domaćin sastanka sa zamenikom državnog sekretara Vilijamom Barnsom, koji je posetio Kosovo u pratnji zamenika pomoćnika državnog sekretara Filipa Rikera.

„Zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Barns rekao je da SAD pružaju podršku i pomoć Kosovu u svim  procesima. Rekao je da su SAD zainteresovane za unapređenje čitavog balkanskog regiona kroz evroatlantske integracije uključujući i Kosovo. Barns je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo u međunarodnoj, regionalnoj i domaćoj areni, i da neće podsticati nijedan korak koji bi naštetio kosovskoj nezavisnosti“, stajalo je u saopštenju objavljenom nakon pomeenutog sastanka.

Istog dana Barns se sastao i sa tadašnjim  kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. 

"Zamenik sekretara Barns naglasio je da će Sjedinjene Američke Države uvek biti prijatelj Kosova i da će i dalje pružati podršku daljem razvoju Kosova“, navodeno je u saopštenju kabineta tadašnjeg premijera Tačija.

Barns se stalno zalagao za dijalog, savetujući Srbiju i Kosovo da slede evropski put, umesto da se posvete saradnji sa Rusijom, prenose mediji u Prištini. Bio je deo ukupno pet demokratskih i republikanskih predsedničkih administracija, i 10 državnih sekretara na različitim funkcijama.

Barns je obavljao  funkciju ambasadora u Jordanu tokom Klintonove administracije, i u Rusiji za vreme Džordža Buša mlađeg. Javno je govorio o šteti koju je Trampova administracija nanela američkoj spoljnoj politici. 

Ja
11. Januar 2021.
Tramp je video istinu kao sto ceo svet vidi i vi je vidite necete da priznate samo onaj koji je pravedan i nema lazi branice pravdu a ne nepravdu kriminale teroriste i svake lazi !!!!!
Ja
11. Januar 2021.
Al nevide koji je haos na kosovu i to dobro poznajete !!!!!
Ja
11. Januar 2021.
Zato treba biti pravda i to ceo svet vidi neka buda pravda i istina srpskom narodu !!!!!!
Ja
11. Januar 2021.
I kad covek nije iskren sebi nije ni drugome njemu je sve jedno nema ni pravde nema ni istine !!!!!