Oberknežev: Zapadu odgovaraju potezi Kurtija kako bi se okrivio Beograd

Nebojša Oberknežev
Izvor: Print Screen/YouTube-Studio B

Zapadnim zemljama odgovaraju potezi kosovskog premijera Aljbina Kurtija, samo se čekala protivreakcija Srba kako bi na Beograd prebacile svu odgovornost za trenutnu situaciju na Kosovu, smatra Nebojša Oberknežev iz Centra za društvenu stabilnost, prenosi RTV.

"Ja se opet nadam da u današnjem vremenu nije isto kao i devedesetih godina, i da prava istina može da se plasira u svet. Mislim da je i predsednik u sinoćnjem intervjuu na CNN to fantastično uradio, iako je rekao samoj voditeljki: 'Vidim da ste veoma objektivni i da niste uopšte pristrasni, ali da odgovorim konkretno na pitanje'. To je ono gde oni protežu svoj pravac i cilj, a istina dolazi od predsednika Aleksandra Vučića", rekao je Oberknežev za Tanjug.

Govoreći o merama koje premijeri Albanije i Hrvatske, Edi Rama i Andrej Plenković, traže od Brisela da uvede protiv Srbije, Oberknežev je rekao da to nije ništa novo i da se moglo očekivati.

Ocenio je da je diplomatija Srbije u prethodnih nekoliko godina doživela vrhunac, da se vodi na najbolji mogući način, i da je uvek spremna za pregovarački sto po pitanju Kosova, za razliku od druge strane koja, ističe, za taj sto ne želi ni da sedne.

"Kada imate izjave sa dvostrukim aršinima da sve ovo što se dešavalo od strane Aljbina Kurtija nad Srbima, uvek su se pozivale obe strane da se suzdrže, a sada se poziva isključivo Beograd, zapravo srpska strana da se suzdrži, bojim se da sankcije jesu moguće u određenom trenutku, ali mislim da će evropski lideri sagledati kompletnu situaciju i uvideti realnost koja se dešava na prostoru KiM", objasnio je on, i dodao da sankcije, ako bi se uvele Srbiji, ne bi odgovarale kompletnom Balkanu, a ni samoj Evropi.

Oberknežev smatra da povećanje broja pripadnika Kfora na severu Kosova ide u korist Srbiji u smislu bezbednosti srpskog stanovništva na severu Kosova, i da će se u narednom periodu videti da li će Kurti nastaviti sa ubrzanim tempom terora prema Srbima, ili će ipak međunarodna zajednica smoći snage da "svoje čedo" obuzda.

"Zamislite vi život koji oni vode ne samo na severu, nego generalno na prostoru KiM, to se ne može nazvati životom, i ukoliko se nastave hapšenja, provale u kućama, i kada vi vidite kosovsku policiju u svim tim punktovima, stvara se izuzetno ogroman pritisak", rekao je on.

Smatra da Srbija sigurno neće dozvoliti ono što se desilo na prostoru Hrvatske devedesetih godina.