Objavljena imena smenjenih 11 diplomata, Sindikat zabrinut zbog načina na koji je to obavljeno

Donika Gervala
Izvor: Klan Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je imena 11 diplomata koji su u sredu smenjeni sa funkcija, a načinu na koji je doneta ta odluka protivi se Sindikat članova Spoljne službe Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Saopšteno je da su u sredu otpušteni Ljuljzim Rifaj, Bljerim Canaj, Adnan Dragaj, Fljurim Gaši, Enver Bukaj, Šota Bukoši, Bahrije Hoti, Mitat Fejza, Petrit Hajdari, Adnan Jakupi i Rahim Morina.

Sva otpuštanja se vrše na osnovu izveštaja interne revizije za "Menadžment ljudskih resursa", koji je napravljen na zahtev ministarke Donike Gervale 31. avgusta prošle godine, a Izvršno veće Sindikat članova Spoljne službe Kosova kaže da zabrinjava to što su taj izveštaj sastavile osobe koje nisu zvanično imenovane na te funkcije i traži od Nadzornog saveta Kosovske javne službe da nadgleda nezakonita imenovanja na rukovodećim pozicijama u Ministarstvu.

Dostavljen je zahtev ovog sindikata, u kome traže da se zaštiti zakonitost institucije, spreči postavljanje državnih službenika bez ikakve procedure i kriterijuma.

Kako se navodi, Sindikat je veoma zabrinut zbog revizije kosovskih diplomata od strane lica koja još nisu stacionirana u Ministarstvu spoljnih poslova, što se restrukturiranje vrši kada se formira komisija za restrukturiranje funkcionera na upražnjenim i posebnim pozicijama.

"Stoga tražimo da se prate sva ova imenovanja koja su data bivšim funkcionerima bivšeg Ministarstva za dijasporu", navodi se u zahtevu Sindikata.