Odalović: Moguća identifikacija devet tela sa lokacije Kiževak

Veljko Odalović
Izvor: Kosovo Online

Na lokaciji Kiževak kod Raške danas je i zvanično završena pretraga za posmrtnim ostacima nestalih u ratnim sukobima na Kosovu, a proces ekshumacije mogao bi da dovede do identifikacije najmanje devet osoba, izjavio je predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović, prenosi Tanjug.

"Ono što je izvesno na bazi forenzičke struke što su radili antropolozi, arheolozi za očekivati je da ćemo imati najmanje devet identifikacija, a konačan broj ćemo potvrditi kada budemo dobili definitnve izveštaje", rekao je Odalović.

On je rekao da su se svi eksperti koji su bili na lokaciji Kiževak saglasili da na tom mestu više nema posmrtnih ostataka.

Podsetio je da je Međunarodni komitet došao do dve identifikacije nestalih osoba, a na osnovu posmrtnih ostataka pronađenih na tom lokalitetu prošle godine.

Iz posmrtnih ostakaka ekshumiranih na toj lokaciji biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti Međunarodna komisija za nestale.

Ekshumacija na lokaciji rudnik Kiževak je posebno značajna za porodice nestalih, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Ta je lokacija bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina, a na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

U novembru prošle godine je ekshumacija počela na osnovu odluke Komisije za nestale i Radne grupe za nestale na Kosovu, kao i na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine. Nakon pauze proces je nastavljen 5. maja.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom na lokaciji su bili prisutni i stručnjaci Međunarodne komisije za nestale, Euleksa, MKCK i kosovske delegacije Radne grupe za nestala u svojstvu posmatrača.

Xhevdet
27. Maj 2021.
Kosovo onlion vi niste portal viste samo da prikazite lazhne vesti kao gebels u vreme hitlera zato ne prikazite sve komentare