Odalović: Sledećeg četvrtka Prištini predajemo sedam identifikovanih tela sa lokacije Kiževak

U sklopu dogovora iz Brisela, danas su od kosovske strane na Merdaru preuzeti posmrtni ostaci tri identifikovane osobe srpske nacionalnosti, a dogovoreno je da sledećeg četvrtka naša strana preda sedam tela identifikovanih Albanaca sa lokacije Kiževak, kaže za Kosovo onlajn Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale osobe. 

"Nastavljamo rad na ovoj problematici. Sledi sastanak podrgupe za forenziku, u kojoj su osim predstavnika Beograda i Prištine i međunarodni predstavnici. Tu očekujemo odgovor na pitanje čija se tela nalaze u mrtvačnici u Prištini, kojih je tamo 350", kaže Odalović. 

On ističe da je Beograd spreman da postupi po svim zahtevima Prištine da se istraže određene lokacije, ali da isto tako srpska strana traži da se ispitaju - Košare, Dojnice, Lapušnik, Lugovo...

Priština je prethodno početkom godine predala srpskoj strani jedno telo, vojnika sa Košara.

"Imali smo zastoj i nadam se da će se on prevazići i da možemo zajedno da radimo i na pretragama arhiva kako bi se došlo do informacija o potencijalnim lokacijama. Nadam se da više neće biti politizacija. Ovo nije pitanje personalnih rešenja i da li će Veljko Odalović biti okarakterisan ovako ili onako. Ja nastavljam da radim", poručuje Odalović.

Kako podseća, za vreme njegovog mandata u raznim mehanizmima za traženje nestalih, u proteklih 15 godina, identifikovana je sudbina više od 1.800 nestalih, a 85 odsto njih su bili Albanci. 

"Proces se zaustavljao zbog Kurtijevog uslovljavanja da ja ne mogu da učestvujem u ovom procesu, međutim, on nije vlasan da odredi ko će biti na čelu beogradske delegacije, niti smo mi osporavali nekoga koga je predlagala Priština. Nadam se da ćemo to prevazići i nastaviti da radimo", kaže Odalović.