Odalović: Suštinska deeskalacija je povlačenje specijalnih jedinica sa severa

Veljko Odalović
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da je suštinska deeskalacija nove krize na Kosovu povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa, prenosi RTV.

Odalović podseća da se zahtev Srpske liste da se Kfor i Euleks rasporede na severu Kosova, kontinuirano ponavlja već godinu dana, jer je, kako navodi, upad specijalnih jedinica i njihov ostatak na severu pojačavao tenzije i izazvao mnogo problema.

Istakao je da bi se povlačenjem specijalnih jedinica sa severa, preuzimanjem bezbednosne odgovornosti Kfora za policijski deo pokrivanja severa Kosova, stvorili uslovi za formiranje ZSO i organizovanje izbora, kako bi Srbi izabrali svoje legitimne predstavnike i ušli u institucije.

"Albanci i Srbi nikada nisu živeli zajedno na tom prostoru, na žalost tako je bilo. Ne zato što Srbi nisu hteli da žive sa Albancima, ili Albanci sa Srbima, nego nisu teritorijalno jedni sa drugima imali nikakvog kontakta. Sada je došlo do te eskalacije", naglasio je Odalović.

Dodao je da je kontinuirani teror koji kosovski premijer Aljbin Kurti, sprovodi nad Srbima na Kosovu, izazvao sukob na ulazu u Banjsku, i da je Srbiji u ovom trenutku neophodno da trezvene glave i mirno sanira posledice sukoba, koliko je to moguće.

Kako je naveo, Srbi koji žive na severu Kosova ne prihvataju Kosovsku policiju, takvu kakva jeste, a ni Kosovska policija ne poštuje Srbe, zbog čega je za očekivati da dođe do incidenata, brojnih hapšenja, maltretiranja.

Odalović smatra da će se pojavljivanjem međunarodnih policijskih i bezbednosnih struktura smiriti tenzija na severu Kosova.

"Kurti neće dijalog, on je to vrlo jasno rekao. On neće ZSO, neće Briselski sporazum, neće ništa od obaveza. Za njega ne postoji ni Vašingtinski sporazum, ni dogovor koji je bio u Ohridu oko nestalih lica", istakao je Odalović.

Naglasio je da ljudi koji su uhapšeni su između ostalog optuženi za terorizam, što je, napominje on, ozbiljna optužba koja zahteva delovanje svih institucija, i koja daje ogroman prostor za zloupotrebu prava i ovlašćenja.