Opozicija bez odgovora na Kurtijev eventualni poziv na sastanak o dijalogu

Krasnići, Abdidžiku, Haradinaj
Izvor: Telegrafi

Lideri opozicionih stranaka odlučiće da li će se odazvati pozivu kosovskog premijera Aljbina Kurtija tek nakon što dobiju zvaničan poziv za sastanak o dijalogu, prenosi Telegrafi.

Upitan da prokomentariše izjavu Kurtija da se sa opozicijom nije sastao, ali da se nada da će sastanak sa liderima opozicije biti ubrzo organizovan, portparol Demokratske partije Kosova Faton Abdulahu rekao je da DPK nema stav o tome.

"Ako bude takvog poziva, ispitaćemo njegovu razumnost", rekao je Abdulahu.

DSK, druga opoziciona stranka po veličini, nije odgovorila na pitanje u vezi sa mogućim pozivom Kurtija.

Alijansa za budućnost Kosova saopštila je da nikada nisu odbijali sastanke sa vladom kada su u pitanju nacionalni interesi, kao što je dijalog sa Srbijom.

Portparol ABK Ljuljzim Bljaka rekao je da će, ukoliko dođe do poziva, oni to ispitati i odlučiti da li će ga prihvatiti ili ne.

"Do sada nikada nismo odbili da učestvujemo na sastancima sa Vladom, kada je nacionalni interes u pitanju", rekao je Bljaka.

Opozicione stranke često kritikuju Vladu zbog netransparentnosti u procesu dijaloga sa Srbijom u Briselu.

S druge strane, zvaničnici iz vladajuće stranke ranije su izjavili da opozicione stranke nisu iskazale interesovanje za saradnju, čak su, prema njihovim rečima, odbile i poziv potpredsednika Vlade Besnika Bislimija za sastanak dva dana nakon dogovora sa srpskom stranom o Energetskoj mapi.