Opozicione stranke rade na jačanju odnosa sa dijasporom

DPK-DSK
Izvor: Ekonomia Online

Dve najveće opozicione stranke Demokratska partija i Demokratski savez Kosova, po ugledu na vladajuću stranku Samoopredeljenje, rade na jačanju saradnje sa dijasporom, jer su uvidele da glasovi građana iz dijaspore imaju veliki uticaj na ishod izbora, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku najavio je aktivnosti ove stranke u dijaspori i oformio Politički tim po ovom pitanju. Deo tima su potpredsednik DSK Anton Ćuni i dva člana Predsedništva Sokolj Haljiti i Armend Zemaj, kao i tehnički koordinator DSK Škumbin Gaši.

"Politički tim će biti odgovoran za zajedničke mobilizacione organizacije i posete DSK dijaspori. Dijaspora je bila i jeste najznačajnija za razvoj i ekonomski prosperitet Kosova. DSK intenzivno radi na koordinaciji aktivnosti u našim filijalama u dijaspori, sa ciljem povećanja i otvaranja vrata za nove kadrove, žene i mlade profesionalce u najvećim svetskim centrima", navodi se u saopštenju DSK.

DSK je uvideo značaj dijaspore krajem prošle godine na lokalnim izborima. U Dragašu je pobeda DSK odlučena glasovima dijaspore.Na lokalnim izborima održanim 17. oktobra, DSK  je partija koja je dobila najveći broj glasova iz dijaspore.

Demokratska partija Kosova već ima čoveka koji će se baviti ovim pitanjem. Poslanik Eljmi Rečica je šef Odeljenja za dijasporu u ovoj stranci i često je u inostranstvu sa partijskim aktivistima, posebno u Švajcarskoj i Nemačkoj.

Sa velikim entuzijazmom, DPK je 20. marta najavio "veličanstveni skup“ u Rozenhajmu, u Bavarskoj, kao "početak velike organizacije DPK u Nemačkoj“. Njemu su prisustvovale neke od najznačajnijih ličnosti ove stranke.

"Povratak Demokratske partije Kosova na vlast počinje upravo njenim povratkom u dijasporu. DPK će biti glas mnogih aktivista, glas članstva, mladih i posebno glas žena, koje će uz ulaganje znanja i kapitala biti nada razvojne perspektive Kosova. Počelo sa Bavarskom, a završiće se Berlinom", napisao je poslanik Eljmi Rečica.

DPK je nastavio sa sličnim organizacijama u Švajcarskoj. Eljmi Rečica je prisustvovao otvaranju podfilijale 3. aprila.

Istog dana, poslanik Enver Hodžaj bio je u Friburu na sastanku sa predsednicima podogranaka DPK u Švajcarskoj.

"Rad, posvećenost i zalaganje svih partijskih struktura za reorganizaciju DPK u Švajcarskoj, konkretizuje se osnivanjem Ogranka DPK u Švajcarskoj, kome će se pridružiti veliki broj naših sunarodnika, intelektualaca, posvećenih aktivista, mladići i devojke, uspešni biznismeni. Zajedno ćemo raditi na daljem jačanju DPK-a u dijaspori kao i na njegovom povratku na čelo države, da vratimo Kosovu dostojanstvo i dobro upravljanje“, napisao je on.

Pokret Samoopredeljenje često zahvaljuje dijaspori na 50 odsto osvojenih glasova na poslednjim parlamentarnim izborima.

Dijaspora je važan deo govora premijera Aljbina Kurtija. Od glasova iz inostranstva, Samoopredeljenje je na prošlim parlamentarnim izborima dobio oko 80 odsto njih. Mnogi iz dijaspore su u februaru 2021. došli autobusima da glasaju za Samoopredeljenje.