Orlić sa Čisekedijem: Hvala Kongu na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja Kosova

Orlić u poseti Kongu
Izvor: Narodna skupština Srbije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se sa predsednikom Konga Feliksom Čisekedijem, čijoj je inauguraciji prisustvovao u Kinšasi, i iskoristio priliku da se zahvali toj zemlji na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja Kosova.

Orlić je u ime zvaničnika Srbije i predsednika Aleksandra Vučića čestitao Čisekediju povodom ponovnog izbora za predsednika Konga, saopštili su iz Narodne skupštine Srbije.

"Orlić i Čisekedi osvrnuli su se na dugu istoriju bilateralnih odnosa i tradicionalno prijateljstvo dve zemlje, te ukazali na međusobno razumevanje i zajednički stav Srbije i Konga da dosledno poštuju principe međunarodnog prava, odnosno teritorijalnu celovitost i suverenitet svake države. Potvrđeno je da će se uzajamna podrška po ovim, i svim drugim pitanjima od značaja, nastaviti i ubuduće", navodi se u saopštenju.

Orlić se sastao i sa predsednikom Narodne skupštine Konga Kristofom Mbosom N’Kodijom Pvangom i predsednikom Senata Konga Modesteom Bahatijem Lukvebom.

Sagovornici su ocenili odnose Srbije i Konga zasnovani na bratskim vezama dva naroda. Izrazili su zadovoljstvo zbog činjenice da je poseta Orlića prva poseta predstavnika Narodne skupštine Kongu od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Orlić je uputio poziv predsednicima oba doma za posetu Srbiji i istakao spremnost za unapređenje međuparlamentarne saradnje na svim nivoima. Takođe, izrazio je nadu da će biti uspostavljena saradnja na nivou poslaničkih grupa prijateljstva, kao i među delegacijama u međunarodnim parlamentarnim institucijama.