Osmani: Kosovo i Albanija da postignu sporazum o međusobnoj zaštiti

Vjosa Osmani
Izvor: Klan Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani istakla je da je Albanija uvek podržavala Kosovo, gde god joj je za to pružena prilika i da Kosovo očekuje da Albanija i dalje bude njegov glas "tamo gde nismo predstavljeni", prenosi Kljan Kosova. 

Osmani je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, rekla da je predložila da, između Kosova i Albanije, bude postignut sporazum o međusobnoj zaštiti u slučaju ugrožene bezbednosti.

Dodala je da je vreme da se preduzmu odgovarajući koraci u tom pravcu kako bi se zaštitila sigurnost.

“Što se tiče naše bilateralne saradnje u oblasti bezbednosti i odbrane, važnije je da imamo sporazum o međusobnoj odbrani sa Albanijom, sa kojim ćemo reagovati na recipročan način u slučaju napada na naše dve zemlje. Prošlo je nekoliko godina otkako sam dala ovakav predlog koji je u skladu sa međunarodnom praksom i koji primjenjuju mnoge zemlje, tako da mislim da je vreme da se preduzmu odgovarajući koraci u tom pravcu”, rekao je Osmani.

Osmani je rekla da su svi na Kosovu srećni zbog važnih dostignuća Albanije na putu evropskih integracija i da računaju na njihovu podršku, sve dok Kosovo ide ka integracionim procesima. 

"Čestitam vam na važnom zadatku koji ste preuzeli i zahvaljujem vam što nastavljate tradiciju predsednika Albanije, koji svoj mandat i zvanične posete započinju posetom Kosovu. Ne samo da idete u zvaničnu posetu nekoj zemlji, već posećujete i svoju braću i sestre, koji se osećaju počastvovanim ovom posetom", kaže Osmani.

Ona je čestitala Albaniji na važnim dostignućima na putu evropskih integracija, nakon početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji

"Svi mi na Kosovu smo srećni zbog dostignuća Albanije i takođe računamo na vašu podršku, sve dok Kosovo ide istim koracima u integracionim procesima. Albanija je u svim periodima davala bezrezervnu podršku Kosovu, a vi ste bili naš glas tamo gde nas nema. Tokom vašeg rukovođenja računamo na vas i računamo na to da će Albanija nastaviti da bude naš glas tamo gde joj se pruži prilika", rekao je Osmani.

Osmani se potom obratila svom kolegi iz Albanije Begaju, koji je uveren da će Kosovo i Albanija pod njegovim vođstvom "dodatno intenzivirati odnose na svim poljima".

Predsednik Albanije Bajram Begaj je danas počeo zvaničnu dvodnevnu posetu Kosovu.