Osmani: Kosovo ne treba da se nada liberalizaciji viznog režima

Vjosa Osmani
Izvor: Klan Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da ne treba polagati velike nade u liberalizaciju viznog režima, iako je, prema njenim rečima, Kosovo uradilo svoj deo posla, prenosi Reporteri.

Osmani je rekla da je dobila potvrdu i od francuskog predsednika Emanuela Makrona za podršku, ali prema njenim rečima, potreban je oprez.

"Odluka o liberalizaciji viza je u rukama pojedinačnih država članica", rekla je Osmani u intervjuu za RTV21.

Osmani je navela da Srbija nastavlja sa "korumpiranim i nezakonitim" procesom lobiranja za otpiznavanje Kosova, i da je to radila i dok je bio na snazi Vašingtonski sporazum.

Prema rečima Osmani, Kosovo je otvorilo mnoga vrata i kontakte sa zemljama koje ga nisu priznale.

Povodom nedavnog sastanka sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, Osmani je rekla da je Bajden ponovo izrazio svoju posvećenost i podršku Kosovu.

"Imala sam priliku da razgovaram sa predsednikom Bajdenom i on je, naravno, izrazio svoju veliku posvećenost i podršku Kosovu, podršku koja postoji od 90-ih godina", rekla je Osmani.

Osmani je govorila i o sporazumu Beograda i Moskve, koji je, prema njenim rečima, dokaz da Srbija nije za put ka EU.

"Potpisivanjem sporazuma Beograda i Moskve dokazano je da Srbija ne ide putem EU i dokazano je da služi samo Putinu", kaže Osmani.

Ona je rekla da se ulažu intenzivni napori da se dijalog sa Srbijom fokusira na konačni sporazum.

"Postoje intenzivni napori da se dijalog sa Srbijom fokusira na konačni sporazum, a veruje se da je to u najboljem interesu procesa", rekla je Osmani.

Osmani je prokomentarisala i štrajk u prosveti i navela da je "šteta koja se nanosi deci izuzetna, nepopravljiva".

Kosovska predsednica je pozvala da se otvore škole i počne nastava, jer učenici najviše ispaštaju. Dodala je i da štrajk jeste zakonsko pravo, ali da to pravo nije iznad ustavnog prava.

"Pravo na obrazovanje je ustavno pravo", poručila je Osmani.