Osmani: Severna Makedonija ne očekuje eskalaciju situacije na Balkanu

Bujar Osmani
Izvor: Ekonomia Online

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je na pristupanje NATO-u više zemalja regiona, uključujući Kosovo i ocenio da je Zapadni Balkan slaba tačka Evropske unije i Evrope uopšte, ali da ne očekuje eskalaciju situacije na Balkanu zbog dešavanja u Ukrajini, prenosi Koha.

Osmani je naveo da to što neke države članice NATO ne priznaju Kosovo predstavlja problem za Kosovo i da situacija u Ukrajini treba da uzbuni sve kako ne bi došlo do "geopolitičkih vakuuma".

"Balkan je slaba tačka, nemamo informacije o eskalaciji u narednom periodu, ali moramo biti oprezni", rekao je Osmani u "Interaktivu" KTV-a.

Prema njegovim rečima, dešavanja u Ukrajini dovela su međunarodnu zajednicu do svesti da u Evropi ne bi trebalo da postoje slabe tačke i da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu integrisane u EU.

"Sada je vreme da pošaljemo pravu poruku", rekao je Osmani.

Smatra da otvorena pitanja poput situacije u BiH i odnosa između Kosova i Srbije, kao i to što su Albanija i Severna Makedonija "zaglavljene" na putu evropskih integracija ostavlja prostor geopolitičkim snagama da sa igračima u regionu utiču na eskalaciju.

Osmani je rekao da se nada da je podrška Srbije rezoluciji Generalne skupštine UN o osudi ruske intervencije u Ukrajini "početak nove orijentacije Srbije".

"Mislim da je činjenica da je Srbija glasala za rezoluciju u UN važan momenat i pokazuje da Srbija polako shvata da je jedini način da se region stabilizuje prihvatanje stabilizujućih evropskih vrednosti. Postaje jasno da ovaj rat u Ukrajini nema sivih zona. Mislim da je to što je Srbija glasala protiv Rusije početak. Nadam se da će se nastaviti i da je ceo region jasno identifikovan kao region protiv besprimerne agresije Vladimira Putina koja ugrožava svetski poredak i teritorijalni integritet nezavisnih država", rekao je Osmani.