Osmani: Srbija nastavila sa propagandom, ponuđene tri opcije za jučerašnje izbore

Vjosa Osmani
Izvor: Ekonomia Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je Srbija nastavlja sa propagandom tvrdeći da su kosovske institucije prekršile pravo glasa koje su imali Srbi na izborima 3. aprila, ali da je Srbija ta koja je odbila tri ponuđene opcije za organizaciju glasanja na jučerašnjim izborima, prenosi Ekonomija onlajn.

"Žalosno je za Srbiju i ceo region što nema pozitivnih promena. Nastavlja se ponašanje iz 90-tih, kada je Srbija videla druge zemlje u regionu, posebno Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu kao privremene države. Verujem da je već sada jasno da su ove zemlje trajne, uprkos destabilizujućoj ulozi koju igra Srbija kao ruski satelit“, poručila je Osmanijeva na konferenciji za novinare povodom godišnjice stupanja na dužnost. 

Dodala je da je Srbija nastavila sa "propagandom" predstavljajući da su kosovske institucije prekršile pravo Srba da glasaju.

"Istina je daleko od toga jer je Srbija zapravo bila ta koja je Srbima uskratila pravo glasa, a mi smo u potpunosti poštovali međunarodnu praksu. Dakle, postojale su tri opcije koje nisu prihvaćene, pa je Srbija ta koja je uskratila mogućnost glasanja putem pošte ili u kancelariji za vezu, a sprečila je i potpisivanje bilateralnog sporazuma koji bi bio u skladu sa praksom", navela je kosovska predsednica.

Ona je zahvalila kosovskoj policiji i KBS na održavanju mira i bezbednosti u nedelju dok su trajali izbori.

"Kao predsednik, moja uloga je bila da obezbedim da poštovanje Ustava, zakona i suvereniteta Kosova. Ono što je Srbija predlagala kršilo je sve ove principa. Zahvaljujem kosovskoj policiji i vojsci u održavanju mira i bezbednosti građana, na njihovoj kontinuiranoj posvećenosti koja je doprinela zaštiti našeg suvereniteta i u ovoj situaciji“, rekla je Osmani.

Navela je da je u proteklih godinu dana pokušala da poboljša međunarodni imidž Kosova i da radi na  jačanju međunarodnog subjektiviteta i spoljne politike.