Pajaziti: Vlada neozbiljna, Kurti nesposoban da rešava probleme

Zenun Pajaziti
Izvor: RTK2

Član rukovodstva Demokratske partije Kosova Zenun Pajaziti ocenio je da je vlada Aljbina Kurtija neozbiljna u odnosu sa međunarodnim saveznicima, dok kosovski premijer nije sposoban da rešava probleme s kojima se Kosovo suočava.

Pajaziti je za ABC njuz rekao da uslovi koji se postavljaju pred Kosovo, nisu dobra vest za građane.

"Početkom godine smo dobili viznu liberalizaciju, ali biće kašnjenja za prijem u Savet Evrope. Nije to ništa novo, naši donosioci odluka su neozbilji. Nema dijaloga i saradnje sa partnerima, po pitanjima koja se tiču deblokade u ovim procesima. Ozbiljnije od svega je totalna nespremnost, neozbiljnost vlade da se pozabavi ovim pitanjima. Kao da smo sami odgovorni za blokadu Kosova sa ovakvom vlašću", rekao je Pajaziti.

Prema njegovim rečima, odsustvo saradnje sa međunarodnim partnerima izaziva zabrinutost kod građana.

Za njega je "nečuveno" kako Kurtijeva vlada postupa, jer, upozorava, ne treba zloupotrebljavati poziciju SAD i najozbiljnijih bezbednosnih institucija, kao i Natoa o održavanja mira na ovim prostorima.

"Imamo bezbednosne snage Natoa, punu koordinaciju sa najrelevantnijim institucijama, sa SAD. Sa druge strane, imamo posla sa režimom u Beogradu. I u najboljim danima Kosova nije da smo uvek imali pohvale, u pogledu ispunjavanja obaveza u demokratizaciji, po pitanjima manjina..., jer je Beograd bio rešen da manipuliše Srbima na severu, ali smo uspevali s tim da se izborimo uz blisko partnerstvo sa SAD, EU i međunarodnim institucijama, jer tada nije nedostajalo partnerstvo sa međunarodnim saveznicima", ukazao je Pajaziti.

Ovo što se sada dešava, doživljava se, kaže, kao "odbijanje" Kosova, što ne nailazi na odobravanje kod partnera u međunarodnoj zajednici.

"To izaziva zabrinutost i kod građana Kosova, tako da se čini da imamo posla sa vlasti, koja liči na neke zemlje koje su loše završile", rekao je Pajaziti.