Paljokaj: Niko ne očekuje da će danas u Ohridu biti potpisivanja

Avgustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Paljokaj uveren je da na današnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu neće biti potpisivanja, već da će se dogovarati u vezi implementacije evropskog plana.

Paljokaj je ukazao da se moraju razlikovati reči sporazum, napredak i potpis i u tom smislu naglasio da niko ne očekuje da će u Ohridu na sastanku biti potpisivanja, prenosi Koha.

"Na osnovu onoga što smo juče videli i čuli na mnogim sastancima i u saopštenjima, očekuje se da će sutra biti dogovor o planu implementacije evropskog plana, kao što je dogovor o sporazumu u Briselu bio 27. februara", rekao je Paljokaj.

Paljokaj naglašava da Evropska unija neće prihvatiti neuspeh čak i ako ne bude dogovora.

"Ne vidim da će EU izaći sa neoštećenim kredibilitetom ako sutra dođe do neuspeha. EU neće prihvatiti bilo kakav neuspeh, čak i ako se ne postigne dogovor. Čućemo svakako saopštenje koje pokazuje napredak, kao što su to činili već 12 godina, pošto EU nikada nije priznala da je propala", rekao je Paljokaj.

Prava očekivanja za danas su, smatra Paljokaj, da će biti dogovora, a onda će se videti kako će se obaviti posao potpisivanja.

Predsednik Vučić i kosovski premijer Kurti sastaće se danas u Ohridu, a na tom sastanku koji je sazvao Đuzep Borelj učestvovaće i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.