Paljokaj: Novi sastanak Kurtija i Vučića nema smisla ako nema spremnosti za konkretan napredak  

Avgustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Paljokaj ocenio je kao nastavak pritiska na Kosovo današnje insistiranje visokog predstavnika EU za spoljne poslove Đuzepa Borelja da treba primeniti sporazum o formiranju Zajednica srpskih opština, prenosi Koha. 

Paljokaj je u "60 minuta" KTV rekao da je Kosovo, bez obzira na to ko je potpisao, preuzelo obavezu da osnuje ZSO.

"Ovo ću nazvati nastavkom pritiska na Kosovo. Znali smo da će biti pritisaka, bez obzira ko je preuzeo u ime Kosova, to su obaveze Kosova. Nije iznenađujuće što međunarodna zajednica, posebno EU, insistira na sprovođenju obaveza. Borelj je rekao i da postoje i drugi sporazumi koji nisu sprovedeni", rekao je Paljokaj.

Naveo je da bilo neobično kada je Borelj rekao da postoje prepreke iz Ustava, ali da postoje obaveze Kosova koje se moraju sprovesti. 

"Boreljova frustracija je razumljiva sa njegove tačke gledišta. Ali EU, s druge strane, ne objašnjava kako vidi primenu sporazuma, da li ga treba primeniti u okviru ustavne odluke ili kako to traži Beograd. Srbija insistira na primeni sporazuma, ignorišući odluku Ustavnog suda Kosova. Ostaje da se vidi da li tako misli cela međunarodna zajednica, posebno države Kvinte", rekao je Paljokaj.

Sumnja da Borelj smatra da je u redu da se odluka Ustavnog suda ignoriše.

"I ovde smo imali izjave zvaničnika EU koji su rekli da Ustav ne kaže da ZSO ne treba sprovoditi, već da je potrebno sprovoditi uzimajući u obzir primedbe. Ovde postoji neslaganje. Dvosmislena uloga EU u ovom i u nekim drugim slučajevima više pomaže u stvaranju konfuzije nego u rešavanju nesuglasica oko tumačenja u ovom slučaju", navodi Paljokaj.

Povodom susreta premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića ove godine, za koji je danas rečeno da se ne očekuje, Paljokaj kaže da je jasno da Borelj i njegov tim nisu uspeli da ubede strane da stvore atmosferu u kojoj će biti održan još jedan takav sastanak ove godine. 

"Kao što je Borelj ranije upozorio i kako je rekao danas na konferenciji, novi sastanak ne bi imao smisla, ako nema spremnosti da se postigne bilo kakav konkretan napredak", rekao je Paljokaj.