Paljokaj: U narednih osam godina nijedna zemlja se neće pridružiti EU, a kamoli Kosovo

Augustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj izjavio je da se u narednih osam godina nijedna zemlja neće pridružiti Evropskoj uniji, a kamoli Kosovo, dodajući da je Kosovo postiglo mnogo uspeha, pored mnogih drugih zemalja koje su deo Evropske unije.

"Kosovo je donelo mnogo zakona, ono je prvo među nekim zemljama. Što se tiče zakonodavstva i ispunjavanja kriterijuma, moglo bi se stići za nekoliko koraka brže. Ne verujem da će se dijalog uskoro završiti. U narednih osam godina nijedna zemlja neće postati članica EU, a kamoli Kosovo", rekao je on.

Paljokaj je naglasio da ako Kosovo želi da ima podršku, ono treba da lobira i to ne samo prema Briselu.

“Ako želimo veliku podršku, posao ne treba usmeravati prema Briselu. Lobiranje treba usmeriti prema državama članicama za podršku. Proces je započeo podnošenjem prijave. U ovom procesu pobeđuju oni koji su protiv, treba biti oprezan. Grčka je 10 godina blokirala Severnu Makedoniju, ali i Bugarsku. Postoje prepreke političke prirode, na EU je da pronađe rešenje, lopta je u polju EU. Češka je primila zahtev Kosova, nastavlja Švedska, a da vidimo kako će biti traženje formule da se ne kaže ne, da se krene u proces”, izjavio je on.

Upitan o reakcijama institucija EU, nakon prijave Kosova, Paljokaj je rekao da su oni koji su morali da reaguju to već uradili.

“Bilo je reakcija u Briselu, nisu se očekivale trenutne reakcije, viđene su reakcije onih koji su trebali. Bilo je to od premijera Hrvatske, poslednje zemlje koja je ušla u EU, pre 10 godina. Ne treba kriti da su institucije EU, posebno služba spoljnih poslova, htele da nemaju veliki publicitet, kako ne bi podstakle debatu unutar EU”, rekao je on.

Analitičar Demuš Šaša kazao je da bi značajan napredak u dijalogu Kosova i Srbije učinio pozitivne pomake za Kosovo ka integraciji u EU.

"Sa osetljivim procesom u dijalogu sa Srbijom, neka vrsta napretka, čak i ako nije dogovor o francusko-nemačkom predlogu, bi status zemlje kandidata postala stvarnost. Najpesimističniji scenario je Bosna, sedam godina. Moramo imati na umu da je u određenom smislu u poslednjih šest godina proces integracije ušao u moratorijum. 2016. godine, proces integracije Kosova dostigao je svoj vrhunac. Od 2016. godine imamo istu fazu integracije. Nije zdravo da Kosovo ostane u ovoj fazi. Videćemo polarizaciju političke scene u zemlji. Ući ćemo u nezdrave rasprave, videćemo nedostatak reformi”, rekao je Šaša.