Palmer: Lideri zapadnog Balkana da rešavaju politička pitanja

metju palmer
Izvor: kosovo pres

Američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer u govoru na Prespanskom forumu rekao je da bi lideri regiona trebalo da budu konkretniji u postizanju ekonomskih i političkih ciljeva, prenosi Kosovo pres.

Palmer je istakao da podržava inicijative Evropske unije za podršku regionu, ali je izrazio razočaranje što Albanija i Severna Makedonija ne mogu da započnu pregovore sa EU, kao i podršku liberalizaciji viza za građane Kosova.

"Razočarani smo odlukom da se ne započnu pregovori, jer su ta kašnjenja omela napredak naših ciljeva u regionu, ne samo normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, već i više od toga“, rekao je Palmer. 

Diskusija „Zapadni Balkan, zagonetka koja nedostaje za Evropu“ fokusira se na devet tačaka, uključujući ulogu EU u svetu, evropsku demokratiju, vrednosti, vladavinu prava, bezbednost, migracije, klimatske promene, životnu sredinu i zdravlje.

„Da bi ostvarili pun potencijal regiona, lideri moraju da daju više od obećanja, treba da preduzmu mere i reše politička pitanja u zemlji i inostranstvu, da ojačaju multietničke demokratije i pravosudni sistem i da krenu prema budućnosti“, rekao je Palmer.

U Prespanskom forumu učestvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, kosovski premijer Aljbin Kurti, premijer Albanije Edi Rama, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsednik Slovenije Borut Pahor.