Palmer: Verujem da možemo da uradimo dobar posao na Zapadnom Balkanu

Palmer
Izvor: lajmi.net

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je u intervju za Radio televiziju Albanije da je važno da svi u regionu gledaju napred i poručio Prištini da normalizuju odnose sa Beogradom i vode Kosovo na putovanju Evropom.

"Još jednom ne bih želeo da govorim o administraciji koja još uvek nije u potpunosti konstituisana, ali Balkan je zapravo pupak mog sveta. Balkan je područje sa kojim imam puno veza. Uveren sam da će Balkan imati pažnju američke vlade, ne samo od mene, već i od same administracije i šire. Verujem da možemo da uradimo veoma dobar posao na Balkanu, verujem da smo uradili puno posla, ali još uvek treba da se uradi mnogo posla i uveren sam da će ga administracija uložiti vremenom i pažnjom", naveo je Palmer.

Američki diplomata je i konstantovao da su Amerikance ponekad optuživali da su narod bez istorije, ali kako naglašava, Amerika je više okrenuta budućnosti i gleda šta je najbolje za region.

"Postoji citat koji sam naučio od bivšeg grčkog ministra spoljnih poslova, gospodina Kocijasa, koji je rekao da istorija treba da bude škola, a ne zatvor, i verujem da je istorija moćna na Zapadnom Balkanu. Kao Amerikanci, ponekad su nas optuživali da smo narod bez istorije, ali verujemo da smo više okrenuti budućnosti, gledamo napred i pokušavamo da vidimo koji je najbolji put za region, za zemlje zapadnog Balkana. Verujem da postoji široki sporazum o evropskoj budućnosti.

Možemo biti dezorijentisani iz akcija i događaja iz prošlosti, lako se maknuti s puta kad razmišljamo o istorijskim sporovima. Ali važno je da svi u regionu gledaju unapred. Utvrdite ona prioritetna područja u kojima mogu krenuti napred gde mogu stvoriti bolji život svojoj deci za njihovu budućnost. I ovde će videti da je Amerika snažan i stabilan partner".

Palmer je govorio i o svojoj knjizi "Sarajevski vuk" u kojoj kako kaže, objašnjava kako je istorija prisutna u politici na Zapadnom Balkanu.

"Da, znam o kom delu knjige govorite A ta knjiga koja je zapravo umetnost, jer i fikcija govori mnogo o tome kako istorija utiče na sadašnjost i utiče na budućnost i verujem da svako ko u bilo koje vreme radi za Zapadni Balkan razume koliko je istorija veoma prisutna u trenutnoj politici.

Definitivno može biti teret za razumevanje i rešavanje. Priča je definitivno narativ, ali je i istinita. I verujem da bi prioritet trebalo da bude kretanje napred, predviđanje, utvrđivanje najboljeg puta za budućnost zemalja regiona i maksimiziranje koristi i najbolje moguće budućnosti za mlade. Verujem da je to moguće ostvariti u partnerstvu sa SAD-om i državama članicama EU. Ali uveren sam da su trendovi pozitivni".

Kada je u pitanju integracija Zapadnog Balkana, i odnosa EU prema ovom delu sveta, kao i saradnja Vašingtona i Brisela, iskusni američki diplomata napominje da želi da vidi punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

"Verujem da smo došli do važne raskrsnice. Sada je važno da Evropska unija pronađe način da održi međuvladine konferencije za severnu Makedoniju i Albaniju, kako bi započela ove procese. Definitivno su obe države ispunile zahteve pod uslovima koje je postavila EU. I verujem da će ovo biti izuzetno važan događaj, želimo da se to dogodi što pre. Shvatamo da postoje neke komplikacije i zašto to traje duže. Ali verujem da će ovo biti veoma važna prekretnica koja Albaniju i Severnu Makedoniju stavlja na put ka članstvu. Postoje i druga područja u kojima je napredak važan. Želimo da dijalog Srbija-Kosovo postigne sporazum o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Podržavamo Lajčaka, a takođe i napore u Bosni i Hercegovini. Želimo da vidimo napredak u 14 prioriteta EU 5 + 1 agende koju je kreirao Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i da vidimo da i Bosna i Hercegovina ima evropsko putovanje i perspektivu. To će zahtevati hrabrost i vođstvo političke klase da iskoriste ovu priliku", naveo je Palmer.