Kurti: Srbija zloupotrebljava Rezoluciju 1244, građani Kosova ne mare za dijalog

Aljbin Kurti
Izvor: Gazeta Express

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je danas, nakon sastanka u Briselu, da je problem što ne postoji međusobno priznanje Prištine i Beograda, prenosi Tanjug.

Kurti je, u izjavi novinarima, kazao da je s njegove tačke gledišta ovaj „prvi sastanak o budućem dijalogu“ bio konstruktivan.

"Biće teško, ali ja sam optimista, ne zato što sam to uvek, već što sada imamo iskreni pristup problemima i suština našeg konflikta je nedostatak međusobnog priznavanja. Niti Srbija priznaje Kosovo, niti Kosovo Srbiju“, istakao je on.

Kurti je podsetio da je i američki predsednik Dzozef Bajden jasno rekao da je neophodno međusobno priznavanje.

"Mislim da zajedno možemo mnogo brže nego što drugi misle da krenemo evropskim i evroatlantskim putem. Naši odnosi bi trebalo da se poboljšaju principom reciprociteta“, poručio je on.

S tim u vezi je kazao da, pošto u Srbiji postoje naiconalna veća Albanaca i Bošnjaka, Nacionalno veće Srba može da se uspostavi na Kosovu.

"Taj reciprocitet, dodaje, može doprineti smanjenju tenzija i prekidu loših odnosa“, dodao je on.

Kurti smatra da bi bilo dobro da "Kosovo i Srbija potpišu deklaraciju o miru, uz jasnu poruku da nijedna strana neće napasti drugu“.

Predlaže da se takav dokument potpiše dan posle Samita NATO u Briselu, i da bi to doprinelo sigurnosti i miru u regionu i šire.

Na komentar novinara Tanjuga da li u prilog tome idu i radikalni stavovi kosovskih zvaničnika koji podstiču napade na Srbe i verske objekte Kurti je uzvratio tvrdnjom da nema međuetničkih problema na Kosovu, ali da Kosovo ima problema sa Srbijom.

Ukazao je da na Kosovu postoje mesta u kojima rade zajedno Albanci, Srbi, Bošnjaci, Turci, Goranci.

"Mislim da i Srbi i Albanci i svi u regionu, ne samo na Kosovu i u Srbiji, imaju dva glavna zahteva, a to su zapošljavanje i pravda. To je najveća briga, a ne to što Srbija želi da zloupotrebljava Rezoluciju UN 1244 i kaže da nikada neće priznati Kosovo“, objasnio je Kurti.

Rekao je da ne vidi boljeg i drugačijeg rešenja od međusobnog priznanja i da misli da je što se to pre desi bolje i za Srbiju.

"Moj stav je bio i da je potrebno oslobođenje Kosova i dogodilo se. Ako smo pre 13 godina mi proglasili nezavisnost od Srbije, došlo je vreme da i Srbija proglasi nezavisnost od Kosova, da se ne bavi nama i sarađuje na evropskom putu. Uveren da naše dve republike mogu početi novo poglavlje u najnovijoj istoriji Balkana i biti primer drugima u regionu“, nastavio je Kurti.

Kada je reč o tome kako je protekao susret sa predsednikom Vučićem Kurti tvrdi da nije bilo nikakvih incidenata, niti situacija na rubu incidenata na današnjem sastanku.

"Držali smo distancu više od dva metra. Atmosfera je subjektivna stvar. Za mene je diskusija bila konstruktivna i suštinska. Najvažnije je da ne idemo okolo i ne vidimo slona u sobi. Nedostatak međusobnog priznanja je suština problema“, dodao je on.

Kurti je preneo da građani Kosova ne mare mnogo za dijalog.

"Oni traže pravdu i zaposlenje. Kada se vratim tamo neću moći da se bavim mnogo ovim pitanjem“, istakao je on.

Dali
15. Jun 2021.
Kako pokrajina jedne drzave moze da prizna drzavu u cijem je sastavu? Jel ti znas sta pricas?
Moi
15. Jun 2021.
Bravo Albin Kurti
косовац
15. Jun 2021.
Зашто већ једном Албанци не схвате да Србији не треба њихов признање и да је по резолуцији 1244 Косово и Метохија саставни део Србије па зашто би смо се ње одрекли. У недостатку адута Курти прича небулозе.
gog
15. Jun 2021.
On je kao Musolini i Enver Hodza diktator i nista vise.Gradjani su mu mnogo verovali i pobedio na izborima zahvaljijuci laznim obecanjima i prevarama a u praksi nema nista pozitivno sve gore i gore.Gradjani Kosova uvideli da je on prevarant i nista vise.
Republika Kosova!
15. Jun 2021.
Republika Kosova!
Zoran
16. Jun 2021.
Ma kome to jos treba vase priznanje, mnooogo ste smesni 😂
Oni
19. Jun 2021.
Nema rezolucija 1244