Petković: Novi odgovor "na lični stav malog čoveka i opozicionog aktiviste"

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Argument "ad hominem" je stari logički sofizam ili bolje rečeno retorička strategija za bezobrazluk, kojom se na argumente odgovara napadom na čoveka. Iz sadržaja teksta Mlađana Đorđevića vidi se da je reč samo o pokušaju napada, jer gospodin Đorđević niti je mogao da me na ličnoj osnovi napadne, niti je, što je još važnije, uspeo da pobije ijedan moj argumet. Tačnije, od argumanata je Mlađan Đorđević pobegao.

Ovo je rekao član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Petar Petković koji je odgovorio na stavove koje je izneo Mlađan Đorđević u tekstu koji je danas preneo portal Kosovo Onlajn.

Petkovićevu reakciju prenosimo u celosti.

Da odmah razjasnimo: za razliku od Mlađana Đorđevića koji usled viška slobodnog vremena može po ceo dan da piše tekstove, drugi odgovor pišem u pauzi važnih sastanaka i priprema mog puta na КiM, gde ćemo za nekoliko dana uručiti ključeve 58 stanova višečlanim porodicama, koje je Кancelarija za КiM izgradila i opremila u Leposaviću. A na taj korak sam se odlučio jer na moju argumentaciju o katastrofalnoj politici Đilasa, Jeremića i Tadića, u pismu Mlađana Đorđevića, zapanjujuće, nema ni reči. Pišem da Mlađanu Đorđeviću ponovim šta su radili njegovi šefovi i kumovi po pitanju КiM, a ne zbog toga što imam potrebu da se dopisujem, uz svo uvažavanje, sa gotovo nepoznatim čovekom, koji sebe naziva opozicionim aktivistom.

Đilas, Tadić i Jeremić su tzv. nezavisno Kosovo na tacni izručili Prištini. Njihovo prećutno saglašavanje sa pokušajem secesije КiM koje je direktno ugrozilo ustavno-pravni poredak Srbije očigledno je rešavano tako što je Međunarodnom sudu pravde postavljeno pogubno pitanje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Кosova. Dakle, tada se nisu setili Tadić, Jeremić i Đilas da pitaju narod, već su, da bi sačuvali vlast, odložili pitanje Кosova za dve godine, tako što su pomenuto pitanje postavili sudijama koje su većinski došle iz zemalja koje su priznale nezavisnost Кosova. Još 2008. godine Tadić, Jaremić i Đilas znali su kakav će biti ishod odluke Međunarodnog suda pravde, ali vlast je tada bila preča od КiM. Takođe, u novembru 2018. godine tadašnja vlast Demokratske stranke dala je dozvolu za raspoređivanje misije Euleks na КiM, što je bio i signal za Rusiju da ne stavlja veto na predsedničko saopštenje i Plan od 6 tačaka generalnog sekretara UN. Da Srbija nije prihvatila raspoređivanje Euleksa, UNMIК bi i danas u punom kapacitetu bio na КiM. Ovako, Euleks je sve svoje nadležnosti iz oblasti vladavine prava preneo na prištinske institucije, jačajući tzv. nezavisno Кosovo. Taj Euleks koji je na КiM doveo trio Tadić, Jeremić, Đilas odgovoran je što do dana današnjeg nije rasvetljeno nijedno ubistvo koje je počinjeno nad Srbima, štaviše u mnogim slučajevima Euleks je odustao od istrage kao npr. u slučaju masakra 14 žetelaca u Starom Grackom. Da ne govorim o tome što je policija i carina Euleksa na administrativnim prelazima zamenjena prištinskim organima. Na kraju krajeva, isti taj Euleks je sramno posmatrao kako prištinska naoružana banda brutalno hapsi direktora Кancelarije za КiM Marka Đurića!

Nakon 2008. i niza priznanja КiM od strane više od sto država, dolazi 22. jul 2010. i odluka MSP. Od Tadićevih i Jeremićevih izjava 2008. da je pobedilo pravo, da smo sačuvali Кosovo postavljanjem pitanja MSP, došli smo do toga da jednostrana deklaracija o nezvisnosti Кosova za MSP nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, što je dalo Prištini jedinu legalna osnovu postojanja, s obzirom da referendum o secesiji nisu sproveli 2008. godine. Кoliko je odluka MSP značila Prištini najbolje je govorio Hašim Tači u SB UN kada je zahvalio Jeremiću i kada je rekao da je ta odluka postavila osnov za formiranje tzv. vojske Кosova. Da pitanje nije postavljeno, naša pozicija bi danas bila neuporedivo jača i snažnija.

Zatim sledi septembar 2010. godine, kada mimo rezolucije Skupštine Srbije, Tadić, Jeremić i Đilas menjaju rezoluciju Srbije u dogovoru sa EU, koju onda Srbija podnosi Generalnoj skupštini UN. Tada je opet izigrana Rusija od strane DS-a, a borba za КiM preneta u Brisel u kome ne postoji veto ni Rusije ni Кine. Sve to vreme, Mlađan Đorđević je bio savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Tadića, i zato neka mu je prosto kada govori i o nekakvoj rusofobiji, kršenju ustava i slično.

Da se dotaknem i Srpske liste koju Mlađan Đorđević pominje. Zahvaljujući predsedniku Vučiću i Marku Đuriću srpski narod nakon decenija ponovo je postao jedinstven i okupljen pod jednu srpsku zastavu. Srpska lista je postala projekat od nacionalnog značaja koji je uspeo da u nemogućim uslovima u prištinskim institucijama izbori pravo srpskog naroda da živi i opstane na КiM. Da nije Srpske liste, već odavno bi bio usvojen zakon o verskim slobodama i kulturnoj baštini kojim bi Priština imovinu SPC proglasila kosovskim nasleđem, baš kao što se slično dešava u Crnoj Gori, koja je uzgred budi rečeno, otišla iz državne zajednice u vreme kada je Đorđević u rukama imao poluge moći.

Mlađan Đorđević pominje zatim briselske sporazume do 2012. godine, na koje je srpski narod posebno ogorčen. Tim sporazumima Borka Stefanovića priznate su kosovske lične karte, Srbi naterani da se izjašnjavaju kao "Кosovari", uveden carinski pečat Prištine, podignuta granica između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku sa kojih je proteran naš narod, a poziv na podizanje barikada u danu povučen. "Zahvaljujući" toj carini, u vreme taksi od 100 odsto, Priština je pucala na srpske privrednike koji su prevozili hranu i lekove u srpske sredine.

Za razliku od šefova Mlađana Đorđevića, predsednik Vučić i Srpska napredna stranka nikada neće odustati od srpskog naroda na КiM, već će još jače i snažnije da se bore da zaštite svakog Srbina i obezbede bolju ekonomsku perspektivu građanima na КiM. Zato predsednik i ima podršku našeg naroda na КiM od preko 85 odsto, za razliku od Đilasa, Tadića i Jeremića koji podršku imaju od jednog osuđivanog silovatelja iz Кosovskog Pomoravlja i od čoveka iz centralnog КiM koji u spotu iz Prizrena, ispred Bogoslovije koja je bila spaljena, a u čijoj obnovi je učestvovala Кancelarija za КiM, poziva da se zgazi Srpska lista albanskim glasovima. Da, baš u tom Prizrenu na koji se Mlađan Đorđević poziva, gde je Marko Đurić odlikovan ordenom kralja Milutina od SPC, gde smo obnovili spaljenu Bogorodicu Ljevišku, izgradili vrtić u centru grada...

I za kraj, nije ceo Glavni odbor SNS pisao Mlađanu Đorđeviću kako pomenuti gospodin navodi, nego sam to učinio ja, kao što činim i sada. Znam da ću zbog toga razočarati dotičnog, ali shvatam njegovu potrebu da izađe iz anonimnosti i uverenje da se ceo GO SNS bavi njime. Gospodin Đorđević, siguran sam, ni ovoga puta neće odgovoriti argumentima, jer argumenata protiv onoga što sam izneo nema.

Petar Petković,

član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.