Petković: Priština pokušava da spreči da istina o Кosovu dopre do što većeg broja ljudi

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Odluka privremenih institucija u Prištini da novinarskoj ekipi Radio televizije Srbije koja snima emisiju "Pravo na sutra" zabrani ulazak na teritoriju Кosova flagrantan je primer samovolje i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava od strane Prištine, ali i sporazuma postignutih u Briselu, ocenio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Neosnovano je i licemerno obrazloženje Prištine da novinarima RTS ne dozvoli ulazna teritoriju KiM jer 'nisu poslali zahtev preko oficira za vezu' s obzirom na to da seni u jednom jedinom dokumentu ne navodi da su mediji dužni ili obavezni da svoju posetu pokrajini najavljuju, ni Beogradu ni Prištini, niti su shodno tome, propisani bilo kakvi rokovi", naveo je u saopštenju Petković.

Dodao je da je o najnovijim potezima Prištine i zabrani ekipi emisije "Pravo na sutra" da izveštavaju sa Kosova obavestio Brisel i da očekuje "promptnu reakciju u zaštiti prava medija na slobodno izveštavanje i slobodu kretanja, što su osnovne civilizacijske vrednosti i demokratski postulati na kojima počiva i sama Evropska unija".

Petković je naglasio da se medijima mora omogućiti da nesmetano, bez zastrašivanja, pritisaka i bilo čije samovolje obavljaju svoju profesiju u cilju istinitog informisanja javnosti.

"Međutim, Priština pokušava da uvede novu praksu zabrana i zastrašivanja, posebno medijskih radnika u pokušaju da spreči da istina sa Kosova i Metohije dopre do što većeg broja ljudi. Ali, to je jalov poduhvat, jer istina uvek nađe put i nikakve rampe tu ne mogu da im pomognu", zaključio je direktor Kancelarije za KiM.