Petković: Krajnji cilj ukidanja dinara konačno proterivanje Srba sa Kosova

Petković sa direktorom za kontinentalnu Evropu MSP Francuske Brisom Rokfejom
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa direktorom Odeljenja za Kontinentalnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Francuske Brisom Rokfejom koga je informisao o ugroženosti srpskog naroda na Kosovu, naročito posle najnovijih odluka Prištine o ukidanju dinara.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petković je ukazao da je zabranom dinara na Kosovu zabranjena i isplata plata, penzija, socijalnih davanja i materijalnih troškova škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija na Kosovu.

Istakao je neophodnost da srpski narod bude institucionalno zaštićen formiranjem Zajednice srpskih opština, koju Priština uporno odbija da formira 11 godina. 

Prema Petkovićevim rečima, za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština neprestano pokušava da svoju najveću i najvažniju obavezu, formiranje Zajednice srpskih opština, zauvek skine sa dnevnog reda.

Petković je naglasio da je nedavna odluka Prištine o ukidanju upotrebe dinara i platnog prometa smišljena i da je krajnji cilj te odluke konačno proterivanje Srba sa Kosova, ukidanje institucija Republike Srbije na Kosovu i stavljanje tačke na dijalog Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je za 100.000 Srba koji žive na Kosovu, srpski platni promet i isplata pitanje njihovog fizičkog opstanka, jer penzije, socijalna davanja i sve druge prinadležnosti koje im uplaćuje država Srbija se isplaćuju preko srpske banke.

S tim u vezi, kako je naveo, posebno zabrinjava namera kosovskih vlasti da zajedno sa ukidanjem dinara, ukinu i Banku Poštanska štedionica, koja od 2018. godine posluje na severu Kosova.

Petković je upoznao sagovornika da je Banka Poštanska štedionica, da bi srpskom narodu na Kosovu omogućila isplatu novca i ostale bankarske usluge, privremeno postavila na prostoru centralne Srbije, u neposrednoj blizini administrativnih prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare, četiri montažne ekspoziture. 

Istakao je da će Beograd nastaviti da insistira na pronalaženju trajnog i održivog rešenja ovog i svih drugih problema, koja će omogućiti opstanak srpskog naroda na Kosovu, što se svakodnevno dovodi u pitanje od strane prištinskih vlasti.

"Da za Srbe u pokrajini vladavina prava ne postoji pokazuje i nedavno oslobađenje svake krivice pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, koji je prošle godine, na Badnji dan pucao na srpsku decu", rekao je Petković.

Dodao je da su od dolaska Aljbina Kurtija na vlast izvršena 484 etnički motivisana napada na pripadnike srpskog naroda.

Petković je kazao i da Priština, zaslepljena mržnjom prema svemu što je srpsko, ne poštuje ni odluke sopstvenog suda i odbija da manastiru Visoki Dečani vrati oduzetu zemlju.

Na kraju razgovora, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je zaključio da Beograd i pored svih smicalica i opasnih, nasilnih i jednostranih poteza Prištine, ostaje opredeljen za dijalog, kao i da očekuje da se putem kompromisa stvore uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Kosovu i u celoim regionu, navodi se u saopštenju.