Petković: Zapad pokušava da nas anestezira jer želi Kosovo u UN, za nas je to neprihvatljivo

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

U svemu što se dešava poznat je potpis Zapada koji pokušava da nas malim koracima anestezira i da nas dovede do politike svršenog čina i da kažu: evo sve je gotovo, a vaše je samo da priznate Kosovo. Zapad interesuje članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, a naš odgovor je da nas to ne interesuje i da je neprihvatljivo, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je za Pink rekao da će se novi talas pritisaka povećavati kako se ide ka kraju godine, ali da je predsednik Srbije jasno rekao da priznanje Kosova od strane ove vlasti ne dolazi u obzir, kao ni ulazak u međunarodne organizacije, pre svega u Ujedinjene nacije.

"Glavni razlog pritiska je da s jedne strane Evropa konsoliduje svoj redove unutar EU, a s druge strane Zapad želi da rešavanjem pitanja KiM onako kako oni to vide i nameću, oduzmu argument Vladimiru Putinu koji se sada sve više poziva na KiM, pokušavajući da tako opravda svoje postupke u Ukrajini. Koliko god se sada pitanje KiM pojavljuje na međunarodnoj sceni kao argument i jedne i druge strane, toliko je nama teže jer raste pritisak Zapada", rekao je Petković.

Zapad bi, naveo je Petković, hteo da sebi olakša govoreći kako su oni uvek bili na istim principima poštovanja međunarodnog prava i da nateraju Srbiju da prizna Kosovo i da kažu da je to pitanje rešeno i da su argumenti Zapada u napadu na Vladimira Putina ispravni.

"Nama nimalo nije lako. Mi smo kolateralna šteta sukoba najmoćnijih država na svetu, ali moramo da se borimo mudro i da sačuvamo mir i državu Srbiju i sve što smo uspeli da stvorimo poslednjih deset godina i omogućiimo bolji život našem narodu ovde, ali i Srbima na KiM u ekonomskom smislu", rekao je Petković. 

Direktor Kancelarije za KiM se osvrnuo i na poruke koje svakog dana stižu iz Prištine, nazivajući ih "lažima i besmislicama", konstatujući da je njima "tzv. Ustav Kosova" svetinja kada treba da zabrane Zajednicu srpskih opština, ali da nije kada treba po odluci Ustavnog suda da vrate zemlju manastiru Visoki Dečani.

"Već deset godina čekamo ZSO, ko je Vjosa Osmani da kaže da ne važi dokument na koji je EU stavila svoj potpis. Svakog dana njihovom politikom mržnje prema svemu što je srpsko i Osmani i Kurti pokušavaju da destabilizuju sever KiM. Grade nelegalno policijske ROSU baze i na Jarinju i Brnjaku otimaju privatnu zemlju za eksproprijaciju na koju nemaju pravo i grade policijske baze u zelenoj zoni gde može da boravi jedino Kfor. Njima je sve dozvoljeno jer je Kosovo čedo zapada", rekao je Petković.

Naveo je da se od dolaska Aljbina Kurtija na vlast dogodio 231 incident i da su samo dva vlasnika automobila na severu izvršila pereregistraciju na RKS tablice. Poručio je da Srbi na severu neće dokumenta "tzv. Kurtijeve države i da imaju pravo da imaju dokumenta države Srbije".

"Nadam se da će doći do nekog rešenja za tablice ali ja ga sada ne vidim jer Kurti odbija sva rešenja", rekao je Petković.

On je podsetio da je spremno osam nota koje govore da je osam država odlučilo da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

"Time pokazujemo najkonkretnijim delima kako se bori za KiM. Danas nam spočitavaju kako ćemo gotovo sutra da dopustimo učlanjenje Kosova u UN, a mi smo od 2012. do danas uspeli da obezbedimo 18 povlačenja priznanja plus ovih osam, čime imamo većinu u Generalnoj Skupštini UN, gde veći broj država ne priznaje Kosovo od onih koje ga priznaju. To je prava borba, a ne borba Tadića, Jeremića i ostalih koji su uspostavili granicu na Jarinju i Brnjaku između Srba i Srba. To jeste adminstrativna linija, ali Srbi na KiM to zovu Tadićeva granica zato što preko nje ne mogu tek tako da pređu. Za nas je gotovo najteži, smrtonosni, udarac bila odluka kada smo 2010. izmestili odbranu KiM iz UN na teren EU, a to su učinili i Jeremić i Tadić i Đilas, oni koji sada imaju bog zna kakvu ideju o Kosovu. Jeremić sada govori o reintegraciji KiM. A zašto si do 2012. predavao na tacni nezavisnost Kosova Prištini, a sada govoriš drugu priču? Da ne govorimo o katastrofalnom postavljenom pitanju Međunarodnom sudu pravde i odluci suda na osnovu koje Zapad vrši pritisak, a čak se sada i Rusija i Putin pozivaju na tu odluku što nama oteževa situaciju", rekao je Petković.