Počeli pregovori u Istanbulu: Erdogan delegacijama održao govor, stigao i Roman Abramovič

Redžep Tajip Erdogan
Izvor: Klix.ba

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije počeli su u Istanbulu, u palati Dolmabahče, prenosi sarajevski portal Kliks.

Nakon nekoliko onlajn sastanaka, na kojima nije bilo pomaka, mirovni pregovori danas su nastavljeni uživo. Domaćin je Turska, a pregovaračima je uvodni govor jutros održao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je istakao da očekuje solidan ishod pregovora, nakon što do sada nije postignut napredak. Međutim, mnogi smatraju da je vreme da se napravi iskorak i da za pregovaračkim stolom situacija počne da se rešava.

Interesantno je da je na pregovore u Istanbul došao i Roman Abramovič, koji je u pregovarački proces bio uključen i ranije u Belorusiji. Njegova uloga je medijatorska, a kao takav je prihvatljiv i jednoj i drugoj strani.

Nakon održanog govora, Erdogan je ruskoj i ukrajinskoj strani poželeo sreću u cilju postizanja rešenja.

Kako prenosi Financial Times, pozivajući se na četiri neimenovane osobe upućene u pregovore Rusije i Ukrajine, Moskva i Kijev razgovaraju o pauzi u neprijateljstvima kao delu mogućeg sporazuma koji bi uključivao odustajanje Ukrajine od nastojanja za članstvo u NATO u zamenu za bezbednosne garancije i izglede za pridruživanje EU.

Nacrt dokumenta o prekidu vatre ne sadrži nikakvu diskusiju o tri početna ključna zahtjeva Rusije "denacifikaciji", "demilitarizaciji" i pravnoj zaštiti ruskog jezika u Ukrajini.