Počinje Pariski mirovni forum, u Francuskoj Vučić i Kurti

francuska
Izvor: Gazeta Express

Pariski mirovni forum, koji će okupiti predstavnike međunarodnih organizacija i lidere država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeće danas u Parizu, u palati Bronjar, prenosi RTS.

Ovogodišnje, šesto izdanje Pariskog mirovnog foruma, pod nazivom "Traženje zajedničkog osnova u svetu suparništva", posvećeno je najvećim izazovima današnjice i traženju efikasnih odgovora na najhitnije svetske izazove.

U fokusu dvodnevnog skupa u Parizu je upravljanje posledicama višestrukih kriza na stanovništvo, saradnja kroz sukobe, preispitivanje globalizacije u polarizovanom svetu, kataliziranje klimatskih i ekoloških rešenja, obezbeđivanje bezbednijeg i etičnog digitalnog sveta i negovanje inkluzivnijih i pravednijih društava.

Forum se otvara sesijom "Pariski pakt za ljude i planetu", a uvodno obraćanje imaće predsednik Francuske Emanuel Makron.

Tokom dva dana biće održano 80 sesija. Osim predstavnika međunarodnih organizacija i svetskih lidera, prisustvovaće i predstavnici nevladinih organizacija i fondacija, kompanija, verskih grupa, stručnjaci i novinari iz celog sveta.

Uoči početka Foruma, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa premijerom Kraljevine Belgije Aleksandrom Dekroom, kao i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Vučić je uoči posete Francuskoj izjavio da je Pariski forum prilika da se na marginama skupa, i u miru, razgovara sa mnogobrojnim svetskim liderima.

Na Pariskom forumu učestvovaće i kosovski premijer Aljbin Kurti, gde će prisustvovasti panel diskusiji na temu "Stvaranje mira i izgradnja sigurnijeg sveta".

Tokom boravka u Francuskoj, Kurti će, kako je najavljeno, imati i nekoliko sastanaka.

Pariski mirovni forum, čiji je inicijator Emanuel Makron, održava se od 2018. godine, sa ciljem da okupi sve aktere globalne uprave i zasnovan je na ideji međunarodne saradnje kao ključnog faktora za suočavanje s globalnim izazovima i osiguravanje trajnog mira.

Forum se organizuje u partnerstvu sa Međunarodnom agencijom za energetiku, EU, Međunarodnim monetarnim fondom, Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj, Organizacijom UN za obrazovanje, nauku i kulturu  i Program UN za razvoj.