Podeljeni stavovi o nacrtu zakona o Nezavisnoj komisiji za medije; Opozicija: Ovo miriše na diktaturu

kamere mediji
Izvor: KoSSev

Zamenik premijera Kosova Besnik Bešljimi rekao je da će novi nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije (NKM) povećati transparentnost vlasništva nad medijima, ali poslanici opozicije tvrde da će to omogućiti veću kontrolu, prenosi Koha.

U Odboru za državnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj danas je održan sastanak na kome se raspravljalo o Nacrtu zakona o Nezavisnoj komisiji za medije.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bešljimi rekao je da je nacrt ovog zakona u skladu sa evropskim direktivama i da će povećati transparentnost vlasništva nad medijima. Tea Blakaj, pravni savetnik u Vladi, dodala je da je nacrt prošao sve faze javnih konsultacija.

"Mi smo transponovali celu evropsku direktivu", rekla je Blakaj.

Ipak, poslanici opozicije smatraju da postoji opasnost da bi ovim zakonom bila umanjena sloboda medija. Poslanik DPK Isak Šabani zato je preporučio da se ovaj nacrt zakona pošalјe na ocenu Venecijanskoj komisiji.

„Imam neke primedbe o kojima neću da govorim u radnim grupama. Mediji nisu slobodni sa ovim predlogom zakona. Postojaće mogućnost da se neke slobode umanje, a ovo miriše na diktaturu“, rekao je on.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da se na ovaj nacrt zakona gleda kao na tendenciju Vlade da kontroliše medije.

„Kažem kompetentno da nacrt zakona koji je pripremila kancelarija premijera ima veliki nedostatak transparentnosti u pogledu javnih konsultacija“, rekao je Tahiri.

Odgovarajući na optužbe opozicije, Bisljimi je odbacio tvrdnje o netransparentnosti ili protiv evropskih direktiva o slobodi medija.

„Niko ne ograničava pravo davanja komentara, ali niko ne garantuje da su ti komentari tačni. Ekonomija koja ima za cilј da se svrsta u Evropsku komisiju ima za cilј formalnost, a ne neformalnost“, naveo je potpredsednik Vlade, pozivajući se na obaveza registracije u CPM onlajn medija koji objavlјuju video zapise kako je predviđeno nacrtom zakona.

Za ovaj nacrt zakona prošle nedelјe su KPM i Udruženje novinara Kosova (AGK) održali vanrednu konferenciju, optužujući Vladu da pokušava da stavi medije pod kontrolu. Za nacrt zakona Vladu su kritikovale i međunarodne medijske organizacije.