Popov: Kurti ne želi da formira ZSO, nameće ekstremne teme i zamajava Zapad

Aleksandar Popov
Izvor: Print Screen

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da premijer Kosova Aljbin Kurti od kada učestvuje u dijalogu između Beograda i Prištine traži samo uzajamno priznanje i da tom pričom kupuje vreme. On kaže da Kurti ne želi da formira Zajednicu srpskih opština i da namerno nameće ekstremne teme kako bi nastavio da zamajava Zapad, prenosi Blic.

"Od prvog sastanka sa Vučićem, Kurti tvrdi da jedino ima smisla uzajamno priznanje Beograda i Prištine, a da nakon toga treba razgovarati o tehničkim stvarima. Ali kako onda razgovarati o tehničkim stvarima kada sve bude gotovo. Najveća je odgovornost na glavnim pregovaračima EU i SAD-u koji su dozvolili Kurtiju i Vučiću da vuku konce i razvlače priču", rekao je Popov.

On je istakao da se ništa novo ne može očekovati od razgovora u Briselu 14. septembra.

"Ne može se bilo šta očekivati kad još nije došlo ni do deeskalacije na severu Kosova. Sastanak u Briselu bi imao smisla da je rešena situacija na severu Kosova i da je dogovoren termin lokalnih izbora. Tada bi tema bila implementacija Ohridskog sporazuma. Ovako, teško da može nešto epohalno da se dogodi u Briselu", rekao je Popov.

Kako je dodao, Kurti pričom o međusobnom priznanju kupuje vreme.

"On ne želi da formira Zajednicu srpskih opština iako ta asocijacija ima više simbolički karakter. Međutim za Kurtija je ta simbolika veoma važna jer je izbore dobio na priči da neće osnovati ZSO. Zbog toga Kurti namerno nameće ekstremne teme kako bi nastavio i dalje da zamajava Zapad", poručuje Popov.

Popov navodi i da nije siguran koliko Priština i Beograd žele da dijalog uopšte uspe.

"Ispada kao da igraju ping-pong uz dozvolu Zapada. I jedna i druga strana više vole zamrznuti konflikt nego dogovore koji im oduzimaju glasove. Videli su i jedni i drugi koliko su glasova izgubili samo kada je postignut Ohridski sporazum", naveo je Popov.