Pravda na Kosovu selektivna, nastavlja se bezakonje sa imovinom Visokih Dečana

Manastir Visoki Dečani
Izvor: © Kosovo Online

Advokat Toma Fila i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić saglasni su da je pravda na Kosovu selektivna i da to što Priština ne želi da vrati imovinu manastiru Visoki Dečani šest godina nakon presude Ustavnog suda, predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava Srba, prenosi Politika.

Istoričar Aleksandar Raković ne očekuje da će kosovski Albanci vratiti imovinu manastiru Visoki Dečani.

Toma Fila kaže da Srbija mora da napravi spisak, da utvrdi šta je njeno, šta je imovina Srbije i njene istorije, kako na Kosovu i Metohiji, tako i bilo gde i naglašava da je potrebno popisati sve i osmisliti delovanje ukoliko neko pokuša da to negira.

Podseća da je sudski postupak za povraćaj imovine Visokim Dečanima trajao 16 godina.

"To što nije vraćena imovina je bezakonje koje primenjuje sadašnji režim na Kosovu i Metohiji. To je samo jedna u nizu mera kojima se krše osnovna ljudska prava, jer da podsetim da nisu dozvolili da se glasa na izborima i referendumu. To je dokaz bezakonja i to rade pod patronatom SAD, Nemačke i Holandije”, kaže Fila.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić kaže da kada neko govori o vladavini prava, pravu i pravdi na Kosmetu, kada se neko hvali kako je Kosovo primer demokratije i poštovanja ljudskih prava i sloboda, uz sve argumente koji govore suprotno tome – sigurno je jedan od evidentnih primera nivoa vladavine prava i zakona na Kosmetu neizvršena presuda ustavnog suda koja dočeka i šestu godišnjicu.

"Nažalost, kada se radi o pravima Srba, Srpske pravoslavne crkve ili bilo čemu što ima srpski prefiks, prava i pravde nema. Situacija sa imovinom manastira Visoki Dečani, 24 hektara zemljišta koji su 19. maja 2016. odlukom ustavnog suda vraćeni manastiru ali se odluka ni nakon šest godina ne sprovodi, sigurno najbolje opisuje da je pravda na Kosovu selektivna, baš kao i ljudska prava. Ne postoji čak ni nada da će se nešto promeniti nabolje, već se bojim da će se zbog izostanka adekvatne, konkretne akcije međunarodne zajednice situacija samo pogoršavati. Srbi na Kosmetu su umorni od deklarativne podrške međunarodnih predstavnika, nama je potrebna konkretna zaštita od institucionalnog nasilja Prištine”, kaže Jevtić.

Istoričar Aleksandar Raković smatra da kada bi se pomenutih 24 hektara zaista vratilo, to bi možda omogućilo da se otvori priča oko povratka ostatka imovine SPC koju su oduzele komunističke vlasti. Kaže da ne očekuje da će kosovski Albanci ikada vratiti imovinu manastiru Visoki Dečani. Ističe da nije reč samo o ovoj imovini, jer bi to otvorilo pravna vrata da se vrati imovina i Pećkoj patrijaršiji na oko 800 hektara, ali i mnogim drugim crkvama i manastirima SPC na Kosovu i Metohiji.

"Njihov cilj je da od SPC oduzmu, ukradu i otmu sve što mogu, uključujući i same manastire i crkve, što su pokušali kada su se kandidovali 2015. godine da postanu punopravni član Uneska. To je konstanta politike albanskih separatista koja se sigurno neće menjati”, kaže Raković.

Dodaje da postoje tri moguće opcije kako bi mogao da se reši ovaj problem, ukoliko bi neko sa Zapada naterao kosovske Albance da poštuju tuđu nepokretnu imovinu za šta ima mnogo dokaza.

"Ili da se vrati zemljište Visokim Dečanima, ili da se kompenzuje za drugo zemljište, ili da se finansijski obešteti SPC. Iskreno ne verujem da možemo išta dobro da očekujemo od Albanaca jer, ne samo u ovom slučaju, postoje dvostruki aršini. Jedna pravila važe za Srbe, a druga za Albance. Sećam se kada je trebalo da se vrati zemljište Pećkoj patrijaršiji, koje je trebalo da bude upotrebljeno za ispašu. Italijani su klimnuli glavom i rekli ’biće urađeno’, ali nikada se to nije dogodilo. Ne treba klonuti duhom, već biti uporan i stalno tražiti da se vrati zemljište, a jednog dana će se stvoriti nove međunarodne okolnosti koje će omogućiti povraćaj imovine SPC na Kosovu i Metohiji”, kaže Raković.

Poslednjih godina takozvani istoričari, ne dajući nijedan dokaz, tvrde da su svetinje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu kulturno nasleđe Kosova i da to pripada Albancima. Uveravaju da je to bila prvobitno imovina lokalnih Albanaca, a da su je Srbi oteli. 

Raković kaže da ne postoji nijedan materijalni dokaz za tako nešto i da je reč o pokušaju falsifikovanja istorije.

"Kosovski Albanci tvrde da su Visoki Dečani, Crkva Bogorodica Ljeviška, Pećka Patrijaršija i Gračanica i još jedan broj srpskih svetinja nikli na temeljima albanskih rimokatoličkih crkava, a da su Srbi posle preuzeli te crkve i napravili ih pravoslavnim. Ništa od toga nije istina i to nema nikakvog uporišta u istorijskim činjenicama. To je samo njihova politička pretenzija, da preuzmu najpre ove četiri veliki svetinje, a posle toga će imati otvoren put da otmu celokupnu srpsku kulturnu baštinu na KiM. Oni idu koracima za koje misle da imaju podršku nekih inostranih krugova, ali su i neke rimokatoličke zemlje na zapadu koje su priznale Kosovo protiv toga da se prekraja istorija”, ističe Raković.