Predlog zakona u Senatu: Zajedničke vojne vežbe Kosova i SAD i obuka KBS

Vežba pripadnika KBS i Nacionalne garde Ajove
Izvor: Facebook

Nacrt godišnjeg zakona o odbrani, o kojem bi Senat trebalo da raspravlja ove nedelje, predviđa da i Kosovo bude uvršćeno na listu onih koji se kvalifikuju za američku vojnu obuku i zajedničke vežbe sa SAD, a usled pojačanih tenzija na Balkanu, piše Difens njuz.

Prema nacrtu Fiskalnog zakona o nacionalnoj odbrani za 2024. godinu, Kosovo će moći da učestvuje u vojnim vežbama pod vođstvom SAD radi povećanja interoperabilnosti sa snagama NATO-a. Ovo, kako se navodi, omogućava Kosovu da dobije nadoknadu za obuku kroz vojne vežbe sa članicama NATO-a i Partnerstva za mir.

„Komitet Senata za oružane snage pohvaljuje napore Ministarstva odbrane da podrži Kosovo dok radi na razvoju i unapređenju svojih nacionalnih bezbednosnih snaga, posebno napore da poveća profesionalizam, poboljša interoperabilnost i ojača sposobnost Kosova da odgovori na spoljne i hibridne pretnje“, kaže se u izveštaju komisije, koji prati nacrt zakona.

Prema pisanju Difens njuza, u izveštaju se takođe navodi da Komitet „podržava proširenje saradnje u oblasti sajber bezbednosti“ sa kosovskim bezbednosnim snagama, nalažući ministru odbrane da obavesti Kongres o naporima da se to učini do kraja godine.

Napori za produbljivanje vojnih veza između SAD i Kosova dolaze u trenutku kada Bajdenova administracija i američki zakonodavci nastoje da smanje tenzije između Kosova i Srbije. 

Krajem maja, kada su izbile tenzije na severu Kosova, Sjedinjene Američke Države isključile su Kosovo iz vežbi „Defender Europe 2023”.

U tekstu Difens njuza podseća se i da je kao članica Partnerstva za mir "Srbija redovno domaćin vojnih vežbi 'Platinasti vuk' sa SAD i njihovim saveznincima u NATO-u.