Predsedništvo o izboru novog tužioca: Sačekati ocenu Ustavnog suda

Tužilaštvo
Izvor: Reporteri

Predsednica Vjosa Osmani dobila je pre dva meseca predlog Tužilačkog saveta za imenovanje Bljerima Isufaja za glavnog kosovskog tužioca, međutim, kako je saopšteno iz Predsedništva, postoje primedbe na povredu procedure u tom postupku, prenosi Telegrafi.

Kako su reki iz Predsedništva, prilikom uvida u prateću dokumentaciju, i konsultacija sa stranama koje su uključene u praćenje procesa, iznete su primedbe na proceduralne propuste, kao što je nedostatak važnih dokumenata, što je moglo da utiče na tok procesa.

Kancelarija predsednika Kosova je 13. maja obaveštena zvaničnim pismom od Ustavnog suda Kosova, da je jedan od kandidata u ovom procesu podneo pojedinačni zahtev za ocenu ustavnosti ovog procesa i istovremeno je zatražio izricanje privremenog roka u vezi sa imenovanjem glavnog državnog tužioca.

"S obzirom da je ovaj zahtev već registrovan u Ustavnom sudu i da će isti biti razmatran od strane ovog suda, smatramo da je potencijalna odluka predsednika u ovom trenutku prerana. Stoga je potrebno sačekati odluku Ustavnog suda", navodi se u saopštenju Predsedništva.

Kako se dodaje u sapštenju, s obzirom na to da funkciju glavnog kosovskog tužioca već obavlja vršilac dužnosti, odluka da se sačeka ocena Ustavnog suda je razumna.