Predsedništvo: Slučaj prebijanja starice nadležni da tretiraju kao priroritet

Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

Predsedništvo Kosova reagovalo je na nasilje nad staricom u Peći, koju je pretukla medicinska sestra u Centru za stare "Orenda", nazivajući taj slučaj šokantnim, neprihvatljivim i nepodnošljivim, prenosi Reporteri.

U saopštenju Predsedništva se navodi da je nasilje neprihvatljivo bez obzira na koga je usmereno, ali da je nasilje nad starijim osobama dvostruko krivično delo jer su one najosetljiviji deo društva, a njihov doprinos temelj društva.

"Današnji čin nasilja nad starijom ženom je šokantan, neprihvatljiv i nepodnošljiv, pa ga Kabinet predsednika najoštrije osuđuje. Nadležni mehanizmi moraju da pojačaju i nadziru kriterijume selekcije, kako bi oni kojima je povereno lečenje dece, žena i staraca prošli kroz stroge regrutacione filtere", navodi se u reagovanju.

Predsedništvo je pozvalo pravosudne organe da slučaj tretiraju kao prioritet.

"Imamo obavezu da društvo učinimo što humanijim i ovaj naš trud treba da bude svakodnevni. Kabinet predsednika poziva organe pravde da prioritetno tretiraju ovaj slučaj jer su takva dela nedopustiva i kažnjiva", navodi se saopštenju.