Predstavnici četiri opštine sa severa usvojili zajedničku deklaraciju sa zaključcima

Srđan Milosavljević
Izvor: Kosovo Online

Odbornici opština severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok doneli su, na zajedničkoj sednici Skupština opština deklaraciju sa zajedničkim zaključcima. Tekst deklaracije je nakon sednice pročitao predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević. Tom prilikom on je istakao da Srbi sa severa Kosova žele mir i sigurnost za svoje građane, ali i da su "svoj na svome" i da "ne žele da budu stranci u svojoj zemlji".

U ovom dokumentu oni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću daju podršku da u narednih sedam dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, a u skladu sa interesima naših građana uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti.

U zajedničkoj deklaraciji, zahteva se da se najhitrnije i bez ikakvih odlaganja formira zajednica srpskih opština, onako kako je definisana sporazumima u Briselu, jer je to, navodi se potreba srpskog naroda kako bi se kroz nju zaštitila naša kolektivna prava. Podseća se da je prošlo skoro 10 godina i da srpski narod ne prihvata bilo kakvo odlaganje ovog procesa, čiji je garant Evropska unija.

Takođe, pozivaju se Kfor i ostale međunarodne institucije da u skladu sa Rezolucijim SB UN 1244 i u skladu sa Vojno - tehničkim sporazumom iz Kumanova osiguraju mir i bezbednost za sve građane i ne dozvole da budu instrument u rukama Prištine koja nastoji da nasilje koristi kao sredstvo političke borbe za rešavanje otvorenih pitanja.

"Glavni izvor nestabilnosti na severu dolazi iz pravca Prištine, a jedan od njih je i dolazak specijalnih policijskih jedinica u koje srpski narod nema poverenje. Pozivamo komandu misije KFOR da spreči dolazak do zuba naoružanih specijalnih jedinica kosovske policije iz Prištine u mirne srpske opštine, a međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako bi se povukle jednostrane i antisrpske mere", navodi se u deklaraciji.

Istovremeno, pozivaju se građani da ne "upadnu u zamku" jednostranih odluka i primamljivih ponuda Aljbina Kurtija po pitanju registarskih tablica i ličnih dokumenata jer to nije u skladu sa dogovorom u Briselu,navodeći da Priština koristi to kao početak konačnog obračuna sa  srpskim narodom i Srbijom na ovim prostorima.

"Mi, politički predstavnici ćemo kao i do sada uvek biti ispred svog naroda i boriti se za mir, i njihova prava na život dostojan čoveka. Uveravamo građane da smo od našeg predsednika Aleksandra Vučića dobili jasne i čvrste garancije da se neće dozvoliti progon i  pogrom našeg naroda,  i da srpski narod neće biti sam u ovim teškim i izazovnim vremenima. Mi smo opredeljeni za mir i dijalog, za kompromisna i dugoročna rešenja, ali je za dijalog potrebno i da druga strana uvaži interese našeg naroda i poštuje preuzete obaveze", navodi se u deklaraciji.

U slučaju da ne dođe do kompromisnog rešenja, odbornici su istakli da će kao srpski politički predstavnici zajedno sa svim sunarodnicima započeti proces napuštanja svih kosovskih institucija na svim nivoima, počev od centralnih i lokalnih institucija, pa do suda, tužilaštva, policije i svih ostalih institucija čime se totalno razgrađuje Briselski proces.

U deklaraciji se navodi i da je na sednici razmatrana političko-bezbednosna situacija pre svega u odnosu na jednostrane poteze centralnih vlasti iz Prištine kojima se ugrožavaju osnovna ljudska i politička prava srpskog naroda, permanentno krši Briselski sporazum, onemogućava formiranje Zajednice srpskih opština, krše svi postugnuti sporazumi, ugrožava mir i spokojstvo građana institucionalnim nasiljem, montiranim istragama i sudskim procesima, konstantnim upadima do zuba naoružanih specijalnih jedinica Prištine, prebijanjem i ranjavanjem građana srpske nacionalnosti zabranom glasanja i izjašnjavanja na referendumu, onemogućavanjem pružanja zdravstvene nege oduzimanjem lekova, zaplenom sanitetskih vozila, sprečavanjem procesa vakcinacije građana, onemogućavanjem slobode kretanje uništavanjem seoskih puteva, namerom oduzimanja ličnih dokumenata, sprečavanjem sportskih događaja i manifestacija, a svesni da je pitanje registarskih tablica i ulazno/izlaznog dokumenta samo početak jačeg pritiska na srpski narod sa ciljem proterivanja Srba sa ovih prostora.