Premijer Slovačke traži članstvo u EU za Ukrajinu i zemlje Zapadnog Balkana

Heger Eduard
Izvor: GazzetaExpress

Premijer Slovačke Heger Eduard rekao je da Ukrajina i zemlje Zapadnog Balkana treba da se pridruže Evropskoj Uniji, prenosi Gazeta ekspres i dodaje da je Slovačka jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo.

On je ovaj zahtev izneo tokom panela na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i dodao da će, ako Ukrajina izgubi u ratu sa Rusijom, njegova zemlja biti sledeća.

"Ukrajina je poslednjih godina produbila svoje ekonomske i političke veze sa EU, a Kijev je izrazio želju da se pridruži. Zemlje Zapadnog Balkana takođe traže članstvo već nekoliko godina", rekao je Eduard.

Članstvo u bloku obično traje nekoliko godina, pošto zemlje moraju da ispune stroge kriterijume za članstvo pre otvaranja pregovora. Međutim, pojedini lideri EU usprotivili su se ideji da bi članstvo Ukrajine moglo biti ubrzano zbog ruske okupacije.

"Ne postoji takva stvar kao što je ubrzavanje procesa", rekao je u martu holandski premijer Mark Rute.

Francuski predsednik Makron je takođe rekao da su za pristupanje Ukrajine EU potrebne decenije i predložio je evropsku političku zajednicu u koju se mogu pridružiti zemlje koje nisu članice, uključujući i one sa Zapadnog Balkana, dok ne ispune kriterijume za pridruživanje.