Priština ne želi da razgovara o ZSO, Lajčak dolazi da ih ubedi u suprotno

Tači - Lajčak
Izvor: Klan Kosova

Zajednica srpskih opština neće biti tema dijaloga Srbije i Kosova, stav je kosovske vlade nekoliko sati pre nego što specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak stigne u Prištinu i pokuša da ih ubedi u suprotno, prenosi Reporteri.

Pre tri meseca dijalog između Srbije i Kosova deblokiran je nakon 20 meseci, ali je sada ponovo u zastoju.

Pitanje Zajednice srpskih opština je uslov Srbije da se pregovori nastave za pregovaračkim stolom.

Ali, za kosovskog premijera Avdulaha Hotija ovo pitanje je zatvoreno i kaže da o njemu više neće razgovarati.

„ZSO je veoma je osetljivo pitanje o kom je govorio i Ustavni sud Kosova - i ovo mišljenje treba uzeti u obzir. Ali one koji prigovaraju da sada nije vreme za to, pitam: ’Kada, ako ne sada?’ Sami ste potpisali ovaj sporazum“, rekao je Lajčak.

Međutim, Vlada Kosova je naglasila da principijelno stoji iza stava da se neće pregovarati o Zajednici srpskih opština, kao ni o jednom drugom sporazumu koji je ranije potpisan i odobren u skupštini.

„Kosovo ostaje verno principu da se o temama o kojima je postignut sporazum, a koji su dobili podršku Skupštine Kosova, i postali zakonska i međunarodna obaveza, ne može ponovo pregovarati niti intervenisati u njima“, navedeno je u odgovoru kabineta premijera.

Kosovska vlada kaže da se osnivanje ZSO može dogoditi samo u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda.

„Kosovo je posvećeno poštovanju svojih obaveza. Dužno je da poštuje zakonsku obavezu uspostavljanja ZSO u skladu sa svojim Ustavom i odlukom Ustavnog suda po ovom pitanju, kaže se u odgovoru vlade.

Formiranje ZSO na Kosovu predviđeno je sporazumom koji su Srbija i Kosovo potpisali 2013. godine.

Dve godine kasnije, uz posredovanje EU, Srbija i Kosovo postigli su dodatni sporazum o osnivanju ZSO. Kosovski Ustavni sud je zaključio da principi ZSO nisu u skladu sa Ustavom, iako je rekao da mogu biti usklađeni zakonskim aktom vlade.

Iako Kosovo kaže da je ZSO zatvoreno pitanje, Srbija insistira da se o tome ponovo razgovara.

Štaviše, na poslednjem sastanku Srbije i Kosova na nivou eksperata u Briselu, Beograd je uslovio nastavak dijaloga zbog tog pitanja.

 

Ja
13. Oktobar 2020.
Zso mora da bude to su uvek njihove lazi i pokusaji da sve sprece to se nemoze ljudi treba da zive na miru i sigurnost!